Hírek

Beavatkozások 2020. aug. 10–16.
2020. augusztus 19. 07:22
Az önkéntes tűzoltók a nyári időben az ország számos helyén avatkoztak be; heti válogatásunk következik.

Hajdú-Bihar megye

Nagy mennyiségű műanyag bála gyulladt ki aug. 10-én éjjel Kabán, a Liget utca végében. A lángokat a püspökladányi és a hajdúszoboszlói hivatásos valamint a kabai önkéntes tűzoltók oltották el, a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával.

Az égő műanyag a katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a tűz közelében, amelyek nem mutatták ki mérgező anyag jelenlétét a levegőben.

Fotók: Hajdú-Bihar megyei KMSZ

 

Heves megye

Melléképület egy része kapott lángra aug. 13-án este Gyöngyöshalász Alkotmány útján. A gyöngyösi önkéntes tűzoltók és a gyöngyösi hivatásosok vonultak, kiérkezésük előtt a lakók a lángokat kerti slaggal szüntették meg. Az egységek három gázpalackot és néhány kisgépeket vittek ki az épületből, majd vízzel eloltották a melléképület parázsló, izzó részeit. A tűz a lakóházra nem terjedt át, személyi sérülés nem történt.

 

Fejér megye

Augusztus 12-én kora este érkezett egy jelzés Fehérvárcsurgóra, miszerint egy lakásban tűz keletkezett. A helyszínre a bodajki és a csurgói önkéntes tűzoltók érkeztek. Légzőkészülékben megkezdték a füsttel telítődött ház felderítését és közben a tűz oltását is. Az épületben szerencsére nem tartózkodott senki. A tűzzel érintett szoba melletti konyhából egy gázpalack is ki lett hozva a biztonság kedvért.

 

Augusztus 12-én késő délután jelzés érkezett miszerint Szabadbattyán külterületén nádas ég. A helyszínre a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, és a székesfehérvári hivatásosokkal együtt megfékezték a tüzet, ami kb. 1 hektárt érintett.

 

Nógrád megye

Vasúti szerelvény és személygépkocsi ütközött aug. 10-én, a déli órákban Szügyön, a Rákóczi úti vasúti átjáróban. A vonat mintegy hatvan méteren tolta maga előtt az alászorult gépjárművet. A műszaki mentéshez a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vonultak. Az autóban ketten utaztak. Egy gyermeket az egységek kiérkezéséig a jelenlévők emeltek ki a kocsiból, míg a sofőrt a tűzoltók, a szerelvény áramtalanítását követően, feszítővágóval szabadítottak ki a roncsból. A könnyű sérüléseket szenvedett gyermeket mentővel, az életveszélyes sérültet mentőhelikopterrel szállították kórházba. Majd az egységek kiszabadították a roncsot a vonat alól, és szabaddá tették a sínpályát.

 

Pest megye

Aug. 16-án a nagy mennyiségű csapadék Pilisvörösvár több pontján okozott gondokat. A Pilisvörösvári ÖTE összesen hat káresetnél avatkozott be; a képen a 10-es út aluljárójában lévő lefolyók kitisztítása volt a feladatuk, ugyanis a sok hordalék eltömítette és megtelt az aluljáró vízzel így akadályozva a forgalmat.

 

Aug. 10-én a Fóti Aqua ÖTE tűzoltói a kiadott riasztásra Dunakeszire vonultak, ahol egy lehasadt faág dőlt rá egy házra, és annak kerítésére. A kármentesítés után még vissza sem tudtak indulni állomáshelyükre, máris újabb riasztás futott be, ahol egy idősebb személy rosszullétét jelentette a távol tartózkodó hozzátartozó. Szerencsére az idős férfi még ki tudta nyitni az ajtót, így a helyszínen tartózkodó tűzoltók a mentők kiérkezéséig vigyáztak az infarktusgyanús személyre, majd ápolásra átadták őt a kiérkező mentőegységnek.

 

Somogy megye

Aug 10-én a délutáni órákban, Somogysámson külterületén kigyulladt egy kockabálázó. Az egységek kiérkezéséig tűz tovább terjedését a gazdának sikerült porral oltók segítségével megakadályozni, a traktort a bálázóról lekapcsolni. Az esethez a szőkedencsi önkéntes tűzoltók érkeztek ki.

 

Árokba hajtott és a tetejére borult egy gépkocsi Rinyaszentkirályon, a Fő utcában, aug. 10-én este. A járműben csak a sofőr utazott, aki saját erejéből ki tudott szállni. A görgetegi önkéntes és a nagyatádi hivatásos tűzoltók a kerekeire állították és áramtalanították a járművet.