2022. szeptember 30. 08:17
Szeptember utolsó hétvégéjén ismét sikeresen lezajlott a XV. Nemzetközi, VII. Kárpát Haza és az V. Visegrádi négyek Hagyományőrző Tűzoltó verseny Budapesten, a XIII. Kerületi Hagyományőrző Tűzoltó és Sport Egyesület szervezésében.

Idén a határon belüli 10 csapaton kívül még három ország – Horvátország 7 csapattal, Szlovákia 3 csapattal és Szerbia 4 csapattal – képviseltette magát a versenyen.

A verseny méltó megnyitását a Katasztrófavédelem Központi zenekara biztosította egy félórás térzenével.

A szervezők az elmúlt évekhez hasonlóan próbálták a feladatokat úgy meghatározni, hogy senkit ne érjen hátrány a teljesítése során és minél izgalmasabb legyen. 16 település vett részt 24 csapattal, amely során a csapatok két alkalommal teljesítették a feladatsort. A nagy számú érdeklődő közönség így 48 futamot nézhetett végig.

Az időjárás nem volt túl kegyes, mert a szemerkélő eső a díjkiosztóra felerősödött. A lelkes csapatoknak azonban ez sem szegte kedvét és egymást ünnepelve, jó hangulatban vették át az elismeréseket, különdíjakat a díjátadóktól.

A kategóriák és különdíjak díjátadói voltak Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelője, Csiga Gergely alpolgármester a XIII. kerületi önkormányzat részéről, Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltószövetség elnöke, dr. Berki Imre tanácsos, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, Szabó Imre, a SziFire Kft. tulajdonosa és Kiss Papp Anikó, a C and C Laboratory Kft. tulajdonosa.

XIII. kerületi önkormányzat különdíját Csiga Gergely alpolgármester adta át Karancs „B” (Horvátország) csapatának

A verseny legsportszerűbb csapatának járó díjat az Újpest ÖTE vehette át Szabó Imrétől.

A legidősebb csapatnak járó díjat Somorja 1 csapata, a legfiatalabb résztvevőjének járó különdíjat pedig Béres Zsombor 9 éves résztvevő kapta, amelyet Kiss Papp Anikó, a C and C Laboratory Kft tulajdonosa adott át.

A legtöbb időt a pályán töltő csapat számára járó különdíjat a verseny házigazdája Béresné Papp Szilvia nyújtotta át Pánd ÖTE női csapata részére.

A verseny eredményei kocsifecskendő szerelésben:

Férfi kategória:

III. helyezett:FÓT ÖTE

II. helyezett: HAJDÚSZOBOSZLÓ

I. helyezett: VÉSE ÖTE

Senior kategória:

III. helyezett: KISHEGYES

II. helyezett: PÁND ÖTE

I. helyezett: SOMORJA 1

Nemzetközi férfi kategória:

III. helyezett: KISHEGYES

II. helyezett:  HAJDÚSZOBOSZLÓ

I. helyezett: VALPOVO MUSKA

Nemzetközi női kategória:

III. helyezett: DARDA „A”

II. helyezett:  GUNARAS

I. helyezett: KISHEGYES

Kárpát Haza férfi kategória:

III. helyezett: SOMORJA 2

II. helyezett: KISHEGYES

I. helyezett: KARANCS „B”

Kárpát Haza női kategória:

III. helyezett: GUNARAS

II. helyezett: PETLOVAC „A”

I. helyezett: KISHEGYES

Visegrádi négyek férfi kategória:

III. helyezett: SZILAS ÖTE

II. helyezett: HAJDÚSZOVÁT

I. helyezett: VÉSE ÖTE

A verseny eredményei mozdonyítható fecskendő szerelésben:

Férfi kategória:

III. helyezett: VALPOVO „B”

II. helyezett: SOMORJA 2

I. helyezett: SZILAS ÖTE

Senior kategória:

III. helyezett: VALPOVO

II. helyezett: KISHEGYES

I. helyezett: PÁND ÖTE

A rendezvény zárásaként Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelője – a rendezvény fővédnöke – köszönetét fejezte ki minden résztvevő csapatnak és a szervezőknek a hagyományok ápolásáért.