Hírek

Beavatkozások 2020. feb. 24. – márc. 1.
2020. március 03. 12:00
A múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunkban számos önkénes tűzoltó egyesület képviselteti magát.

Győr-Moson-Sopron megye

Vegetációtűz Győrújbaráton

Száraz avar és bokros terület égett mintegy ötszáz négyzetméteren feb. 24-én este Győrújbaráton, a László utca mögötti mezőgazdasági területen. A lángokat, amelyek az ott lévő kerteket is elérték, a győri és a pannonhalmi hivatásos, valamint a győrújbaráti és a pannonhalmi önkéntes tűzoltók fékezték meg a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A tűz a lakóházakat nem érte el, sérülés nem történt.

fotó: Győrújbarát ÖTE / Facebook

 

Heves megye

Feb. 24-én kilenc alkalommal avatkoztak be Heves megye tűzoltói a nagy szél okozta káreseteknél. Az M3-as autópályára Füzesabony térségében ágakat sodort a szél, megyeszerte fák dőltek az utakra, villamos vezetékekre, háztetőre, volt ahol melléképület tetejét tépte le a vihar. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói jellemzően motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal avatkoztak be, eltávolították a veszélyessé vált fákat az utakról és vezetékekről.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Teljes terjedelmében égett feb. 24-én délelőtt egy száz négyzetméteres melléképület Jászapátiban, a Dr. Szlovencsák Imre úton. A jászberényi hivatásos, a jászkiséri önkormányzati és a jászapáti önkéntes tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek egy gázpalackot is kivittek az épületből, amelyben egy ember tartózkodott, de szerencsére nem sérült meg.

 

Nógrád megye

Viharkár Bátonyterenyén

Kettétört, majd elektromos és kábeltévé-vezetékre dőlt és az út fölé lógott egy tizenöt méteres fenyő feb. 24-én reggelre Bátonyterenyén, a Váci Mihály úton. A bátonyterenyei és salgótarjáni hivatásos tűzoltók az áramszolgáltató kiérkezéséig biztosították a helyszínt, majd miután a szakember áramtalanította a vezetéket, létraszer segítségével eltávolították a fát. A vezetékek nem szakadtak el. A Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntesei is a helyszínen dolgoztak.

 

Bozóttűz Bérnél

Az erős szélben mintegy huszonöt hektáron égett le az út mentén lévő száraz fű és a bozót tegnap délben Bér térségében. A berceli és gyöngyösi hivatásos tűzoltók, valamint a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel, valamint erdőtüzes gépjármű segítségével oltották el a tüzet.

 

Pest megye

Riasztás Dömsödön

A Dömsöd ÖTE február 24-én éjszaka kapott sms-riasztást egy házhoz, ahol a gyermekszobában egy Honeywell CO-érzékelő jelzett veszélyt. Az önkéntesek a helyszínen kontrollméréseket végeztek, ahol már csak 5-7 ppm-t tudtak mérni, mert a jelzés után az ott lakók egyből elkezdték a lakás átszellőztetését. Az érzékelő memóriájából 46 ppm-es riasztási értéket olvastak ki.

 

Felborult egy autó Farmos közelében

Lesodródott az útról és felborult egy személygépkocsi feb. 26-án délelőtt Farmos közelében. A gépkocsiban egy ember utazott, aki önerejéből elhagyta az autót. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók átvizsgálták, majd a kerekeire állították és áramtalanították a járművet.

Fotó: PMKI Nagykáta HTTP

 

Kigyulladt egy lakóház Szigetmonostoron

Egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű lakóház égett feb. 28-án késő este Szigetmonostoron, a Vadvirág utcában. A tűzhöz a szentendrei hivatásos, valamint a leányfalui, a visegrádi és a szentendrei önkéntes tűzoltók vonultak, akik hát vízsugárral eloltották a lángokat. Az egységek az utómunkálatokat követően az éjjeli órákban tértek vissza állomáshelyükre.

videó: Szentendre ÖTE / Facebook

 

Feb. 24-én hajnaltól a kora délutáni órákig majdnem negyven esetben kellett a viharos időjárást követően beavatkozni a tűzoltóknak Pest megyében. Az erős szél kerítésre, úttestre, tetőzetre dőlt fákat, leszakadt ágakat, felsővezetékeket hagyott maga mögött. Hat esetben épületek tetőzetének a borítását kezdte meg a szél. A hivatásos tűzoltók mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók is részt vettek az események felszámolásában.

 

Tolna megye

Teljes terjedelmében égett egy hetvenöt négyzetméteres családi ház feb. 24-én délelőtt Dunaföldváron, a Táncsics Mihály utcában. A dunaföldvári önállóan beavatkozó önkéntes, valamint a solti és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűz következtében egy gázpalack felhasadt. Senki sem sérült meg, az épület azonban lakhatatlanná vált.

 

Veszprém megye

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba csapódott egy személyautó feb. 24-én késő délután Veszprém megyében, a Köveskál és Zánka közötti úton. A balesethez a badacsonytomaji hivatásos, valamint a kővágóörsi és köveskáli önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet és elvégezték a műszaki mentést.

 

Somogy megye

Két autó ütközött az M7-esen

Ráfutásos baleset történt február 25-én reggel az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán, a Budapest felé vezető oldalon a sávolyi lehajtónál. A balesetben érintett két személyautó közül az egyik szalagkorlátnak ütközött, a másik pedig 200 méterrel távolabb a vízelvezető árokba csapódott. A helyszínre kiérkező marcali hivatásos és szőkedencsi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket és egy főt kiemeltek a szalagkorlátnak ütközött gépkocsiból majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak. Az árokba hajtó járműben ketten utaztak, mindketten saját erejükből ki tudtak szállni. A mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett útszakaszon a Budapest felé vezető oldalon.

Fotó: Marcali HTTP

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Baleset Szabolcsnál

Tegnap Szabolcsnál árokba hajtott és az oldalára borult egy kistehergépkocsi, amelynek a vezetője a járműbe szorult. A nyíregyházi hivatásos és a rakamazi önkéntes tűzoltók a szélvédő felfeszítésével kiszabadították a sofőrt és átadták a mentőszolgálat munkatársainak. A rendőrségi helyszínelést követően a beavatkozók a jármű rakományát átpakolták, kerekeire állították a kisteherautót és áramtalanítottak.

 

Kéménytűz Fertőszentmiklóson

A kapuvári hivatásos és a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltókat pénteken kora reggel kéménytűzhöz riasztották Fertőszentmiklósra, egy Hársfa utcai kétszintes családi házhoz. A tűzoltók a vegyes tüzelésű kazánt kiürítették, a kéményből  az izzó kormot eltávolították, valamint felhívták a tulajdonos figyelmét arra, hogy a kéményt ne használja, amíg azt felül nem vizsgálják. Mivel a ház fűtetlenné vált, az ott  lakó négy ember rokonokhoz költözött.