Hírek

Tűzoltók mesélik - Andics János új könyve
2018. január 23. 14:58
A hagyományok, a múlt megörökítésének nemes példáját adja a Tolna Megyei Tűzoltószövetség. Saját kiadásában jelent meg ugyanis a közelmúltban „Tűzoltók mesélik” címmel meg Andics János tollából, egy az önkéntesek közelmúltjáról szóló könyv.

Az interjúkötetben tizenegy nyugdíjas korú, sokat látott és tapasztalt önkéntes tűzoltó idézi fel a régi tűzoltóhagyományokat, az emlékezetes tűzoltásokat és műszaki mentéseket, valamint a természeti katasztrófák során nyújtott helytállást.

A szerző életút-interjúk segítségével a konkrét eseményeken túl az egykori gépjárműpark, a tűzoltó technika, a védőruházat, a védőeszközök fejlődését is bemutatja, mindezt a műfajból eredő közvetlenséggel.

Az elkészült anyagot Veres Ilona, nyugdíjas őcsényi könyvtáros nézte át és segítette tanácsaival a szerzőt, Gergelics István pedig tűzoltó szakmai szempontból véleményezte a leírtakat. A kötetet az Atomix Kft. nyomdaüzemében nyomtatták ki száz példányban, de ha igény mutatkozik, lesz utánnyomás. A szerző elődjeként tekint Csőglei Pista bácsira, a néhai tűzoltó ezredesre, aki éveken át kutatta és publikálta a tűzoltóságok történetét.

 

A Tolna Megyei Tűzoltószövetség az egyesületek részére átadta a könyv tiszteletpéldányát, ezzel is biztosítva a hagyományok továbbélését és a követendő példaképek emlékének megőrzését – jelezte Gergelics István, a Tolna Megyei Tűzoltószövetség elnöke.