Hírek

Hárommilliárd forint értékű gépjárműfecskendők az ÖTÉ-knek
2017. szeptember 22. 11:23
Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén.

Az ünnepségen részt vett dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Tarlós István budapesti főpolgármester, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetése, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, a kirendeltségvezetők és a tűzoltóparancsnokok, a fecskendőket gyártó, illetve felújító BM HEROS Zrt. vezetői.
 
Pintér Sándor elmondta: az új fecskendőket a gyakorlati igényekhez igazodva tervezték: vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, a város- és településkultúrát, a leggyakrabban előforduló, megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. Mindezek alapján készült el 2014-ben a Renault, a Rába és a BM HEROS együttműködésében a hazai gépjárműfecskendő prototípusa. A sorozatgyártás 2016-os elindulása után 2017-ben ötvennégy darab készült el, ebből kerül most huszonöt új gazdához. A felújított gépjárműfecskendőt átvevő önkéntes tűzoltó egyesületekhez szólva Pintér Sándor kiemelte: a kormány és a katasztrófavédelem számít az önkéntes segítőkre, kiemelt fontosságúként kezeli az önkéntes tűzoltóságokkal való együttműködést, ezért erősíti eszközparkjukat, működésük technikai hátterét.
 
A beszédet követően a belügyminiszter átadta az eseményt megörökítő emléklapokat és az indítókulcsokat az érintett megyei igazgatóknak, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőinek. Egy-egy HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendőt kapott a főváros második, negyedik, tizenegyedik, tizenharmadik, tizenhetedik, tizenkilencedik és huszadik kerülete, valamint Debrecen, Győr, Keszthely, Kiskőrös, Komárom, Makó, Monor, Nyíregyháza, Pétervására, Pétfürdő, Salgótarján, Siklós, Siófok, Szarvas, Szekszárd, Szentes, Szigetszentmiklós és Szolnok hivatásos tűzoltósága.

A kötegyáni (Békés megye), az igali (Somogy), a szalkszentmártoni (Bács-Kiskun), az ásványrárói (Győr-Moson-Sopron), valamint az őriszentpéteri (Vas) önkéntesekhez pedig egy-egy Mercedes Benz 814 típusú gépjárműből készített Rosenbauer TLF 1000 típusú gépjárműfecskendő került.
 

Tudósítás és kép: BM OKF