Százötvenmilliós támogatás az önkéntes és az önkormányzati tűzoltóknak
2020. november 25. 14:48
A költségvetés 700 millió forintos forrásán túl 150 millió forintnyi plusztámogatást kapnak az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkormányzati tűzoltóságok - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ma sajtótájékoztatón Budapesten.

Talán van valami sorsszerű abban, hogy az idén 150 éves Magyar Tűzoltó Szövetség tagsága, elődei példáját követve, ünnepségek helyett, a településéért, a tágabb környezetéért, sőt a határon túli nemzeti összefogás erősítéséért, a hagyományok őrzéséért tette az esküjében vállaltakat. Ha kellett:

• a vírus ellen védőruhába öltözve fertőtlenített, gyógyszert vitt a betegeknek, segítette az időseket, megtanulta az ózongenerátor használatát, mindezt eddig 8 ezer alkalommal,
  • tüzet oltott, balesetből mentett embereket, (az önkéntes és önkormányzati tűzoltóságok 2019-ben 16 117, idén már eddig 15 330 esetben)
  • távol az otthonától részt vett a vihar, az árvíz sújtotta települések értékeinek védelmében, valamint gondoskodott az utánpótlásról, így az ifjúság környezettudatos neveléséről

Ezt a rendkívüli helytállást az idei jubileumi évben a hazai közvélemény a tűzoltók felé irányuló megbecsüléssel, a településeken kiemelt figyelemmel támogatta, és ezt a kiemelt figyelmet megkaptuk a Kormánytól is.

Az éves támogatással 700 millió forintot, az utóbbi rendkívüli támogatással 150 millió forintot, a Magyar Faluprogramban 433 millió forintot, a védekezéshez 140 ezer védőkesztyűt, orvosi maszkot, 23 új gépjárművet, 5 felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkéntesek. Ez együtt megközelíti a 2 milliárd forintot.

Gróf Széchenyi Ödön 150 évvel ezelőtt megteremtette a korszerű tűzvédelem alapjait, aminek akkor a csodájára jártak. A mai kihívásokhoz és az elődök példájához visszanyúlva a jubileumi ünneplés helyett, a 2017 végén előkészített „A katasztrófa- és tűzvédelmi beavatkozás önkéntesek bevonásával történő fejlesztésére” című szakmai javaslatot idén széles körű konzultáció keretében tártunk az önkéntesek és a társadalom elé. A 7 hétig tartó szakmai konzultációs kampány jócskán túlnőtt a szakmai közönségen, a kampány egyes posztjai átlagosan 21731 embert értek el.

Egyetértés alakult ki, abban, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek közhasznú feladatot látnak el, ezért az egyesületektől eltérő speciális szabályozást igényelnek, így a szervezeti fejlesztésekben a kistelepüléseken a társulási formában, a települések veszélyeztetettségéhez igazodó kategóriák kialakításában, az önkéntesek jogállásának pontosításában.

Az önkéntesek a saját településükön túl a szomszéd települések segítségnyújtásában, nagy káreseteknél az ország más területein szükséges védekezésbe is képesek bekapcsolódni, úgy, hogy közben a saját területükön is ellátják a védelmet, ezzel a legköltséghatékonyabb módon lehetne kialakítani hazánk mentő- tűzvédelmi lefedettségét.

Ehhez a technikai feltételek négy kategóriában történő fejlesztését javasoljuk, amely az önkéntes tűzoltók által védett település méretéből indul ki. Minden gépjárműhöz legyen csatlakoztatható 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó pótkocsi. A konzultáció eredményeként született javaslat egy többcélú (árvíz, viharkár, épületomlás) utánfutó kialakítására is, amely döntően a műszaki mentések sokoldalú eszköze lehet egy magyar gyártású könnyű kategóriás tűzoltó autóval együtt.

Mindezt a Magyar Tűzoltó Szövetség 1945 előtti köztestületi státuszának visszaállításával látjuk megvalósíthatónak.

Az elért eredményeink érdekében tett kimagasló helytállását valamennyi tűzoltónak és a hivatásuk ellátását támogató hozzátartozónak ezúton is köszönöm.

Dobson Tibor tű. ddtbk., elnök
Magyar Tűzoltó Szövetség

A témában 2020. november 25-én sajtótájékoztatót tartott Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, az MTSZ elnöke.

Az ezzel kapcsolatos megjelenések az alábbi linkekről érhetők el.