Hírek

Beavatkozások 2020. aug. 3–9.
2020. augusztus 11. 09:10
Az önkéntes tűzoltók múlt heti beavatkozásaiból készült válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

A Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület aug. 6-án 18 óra 30 perckor kapott riasztást, mieszerint településtől pár kilométerre valami füstöl. A helyszínen gaz- és avartűz volt, amelyet a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók a kecskeméti hivatásosokkal együtt oltottak el.

Tasson a Kiskunsági-főcsatorna partján egy fa dőlt egy horgászstégre és a mellé kikötött motorcsónakra. A helyszínre a Szalk ÖTE és Kunszentmiklós ÖTP érkezett ki. Az egységek a fa egyes részeit melyek a stégen voltak eltávolították. A helyszínen élet és balesetveszély nem állt fent ezért az egységek bevonultak állomáshelyeikre.

 

Baranya megye

Tegnap délután Belvárdgyulán meggyulladt az ott tárolt szemét egy csaknem ezerötszáz négyzetméteres, palatetős, fémszerkezetű, oldalt farostlemezes épületben. A több mint háromezer-hatszáz köbméternyi szemetet (fa chips, papír, műanyag őrlemény stb.) ömlesztve tárolták a raktárban. Mire a pécsi hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, az épület teljes terjedelmében égett, a tűz pedig átterjedt a szomszédos tarlóra is. A rajok elsődlegesen a tarlóra átterjedt tüzet fékezték meg három sugárral. A kárfelszámolás alatt a Baranya megyei katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan figyelte a széljárást, mivel száz méteren belül lakóépületek voltak, illetve hangosbemondón tájékoztatta a lakosságot. Méréseik alapján lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség. A tüzet a hőterhelés miatt nem lehetett megközelíteni még munkagépekkel sem, viszont a tűzoltók minden oldalról körülhatárolták az érintett épületet. Éjszakára a pécsi egységek, valamint a palkonyai és a pécsi önkéntes tűzoltók a helyszínen maradtak, hogy kontroll alatt tartsák a tüzet.

 

Csongrád-Csanád megye

Kedden este a Csongrád-Csanád megye felett átvonult zivatar útját Szegeden, Domaszéken, Mórahalmon, Sándorfalván és Szatymazon kidőlt fák, lehasadt ágak szegélyezték. A megye tűzoltóegységeinek hét esetben kellett fákat eltávolítaniuk. A hivatásosok munkáját a sándorfalvi és a mórahalmi önkéntes tűzoltók is segítették.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Szany, Dózsa György utcai lakóház melléképülete lángra kapott aug 9-én, ami a szomszédos házakat is, és az épület mögötti erdőt is veszélyeztette. A szanyi önkéntes tűzoltók négy fővel a helyszínre vonak, később tovább 7 fő, majd a Szili ÖTE 4 fővel is csalakozott, akik a pápai és csornai hivatásos tűzoltókkal közösen megfékezték a lángokat.

 

Nógrád megye

Az úttestre dőlt egy fa aug. 3-án délelőtt Diósjenőn, a Tópart úton. A helyi önkéntes tűzoltó egyesület két, azonnal a helyszínre érkező önkéntese eltávolította a fát. Egy húszméteres, csaknem kétszáz éves hársfa elkorhadt ágai hasadtak le tizenöt méteres magasságban hétfő délelőtt Romhányban, az Arany János úton. A rétsági és balassagyarmati hivatásos tűzoltók létraszer és motoros láncfűrész segítségével avatkoztak be, és eltávolították a gyalogosforgalmat veszélyeztető ágakat. Egy tizennyolc méteres akác elkorhadt ágai törtek le és lógtak az út menti villanyvezetékek fölött hétfő délelőtt Erdőkürtön, a Táncsics úton. A vezeték kiszakaszolása után a berceli hivatásos tűzoltók dugólétra és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a leszakadt ágakat, ezután lehetett az áramszolgáltatást visszakapcsolni.

 

Pest megye

A Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület augusztus 6-án kapta a jelzést, hogy Zebegény és Nagymaros között a turistaúton egy személy bokasérülést szenvedett. Az egyesület öt fővel és egy hordággyal indult a helyszínre. Zebegénytől kb. 3 km-re megtalálták a sérült személyt, akit a váci hivatásos tűzoltókkal közösen lehoztak és a mentőknek átadtak.

 

Somogy megye

A KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat aug. 4-én a rendőrség kérésére vonult egy eltűnt személy felkutatására. A 71 éves úr a feltételezések szerint egy szakadékba zuhanhatott. Az egyesület alpinistái leereszkedtek a mélybe, ahol megtalálták az eltűnt személyt, életben, de súlyos sérülésekkel. A helyszíni ellátást, rögzítést követően SKED hordágyba helyezték, majd alpintechnikai biztosítás mellett felhozták és az OMSZ dolgozóinak átadták.

 

Tolna megye

A bonyhádi önkéntes tűzoltók aug. 5-én reggel a Kossuth utcába kaptak riasztást, ahol az előző éjjeli vihar letört egy faágat, megrongálva egy autót.

 

Vas megye

Megcsúszott, majd az árokba borult egy kamion csütörtökön reggel a 8-as főúton, Hosszúpereszteg térségében. A kamionnak nem volt rakománya. Az önállóan beavatkozó hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók felitatták az úttestre folyt olajat, valamint a helyszín biztosításában nyújtottak segítséget. A balesetben nem sérült meg senki.

 

Minden fotó a beavatkozást végző ÖTE tulajdona, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.