Hírek

Beavatkozások 2020. júl. 20–26.
2020. július 28. 08:19
A múlt héten az önkéntes tűzoltók az ország számos pontján avatkoztak be; ezekből az eseményekből a szokásunkhoz híven ismét elkészítettünk egy válogatást, amelyet most közzéteszünk.

Baranya megye

Júl. 21-én este Hosszúhetény külterületén, Kisújbánya és Magyaregregy közti erdészeti úton, egy személygépkocsi a kanyarban kicsúszott és az út menti szakadékba zuhant. Az autó tizenöt méter mélyen volt a szakadékban, a fák tartották meg a további lecsúszástól. A gépjárműben három fő utazott. A komlói és bonyhádi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, de a mentésben a Szászvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói is közreműködtek. Az önkéntesek egy főt kiemeltek a kocsiból, míg a hivatásos tűzoltók a második sérültet csak a mentősök ellátása után tudták felhozni és a mentőautóig szállítani. A sofőr nem szenvedett komolyabb sérülést. A járművet az elhelyezkedése miatt áramtalanítani nem tudták.

 

Békés megye

Kettéhasadt fa Nagyszénáson

Júl. 26-án reggel Nagyszénáson, a Hősök útján egy nagy méretű fa kettéhasadt, az egyik része az utcára és az elektromos vezetékre dőlt. A helyszínre az orosházi hivatásos és a szénási önkéntes tűzoltó egyesület egységeit riasztották. Az áramszolgáltató szakembereinek kiérkezése után a kiszakaszolt vezetékről az egységek félpályás útzár mellett, láncfűrész és emelőkosár segítségével eltávolították a fát. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Csongrád-Csanád megye

Júl. 20-án kora délután Sándorfalván, az Aradi utcában egy lakóház egyik szobájában bútorok, berendezési tárgyak füstöltek. A sándorfalvi önkéntes és a szegedi hivatásos egységek avatkoztak be, személyi sérülés nem történt.

 

Fejér megye

Júl. 23-án szalagkorlátnak ütközött, majd lesodródott az útról egy személygépkocsi az M7-es autópálya 26-os kilométerénél, Martonvásár közelében. A gépkocsiban egy ember utazott, aki önerejéből, kisebb sérülésekkel elhagyta az autót. A martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt. Kis idő elteltével, két kilométerrel távolabb újabb baleset történt. A 28-as kilométernél egy személygépkocsi borult fel. Az autó forgalmi akadályt okozott, a sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett. A martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták, majd a kerekeire állították a járművet. A műszaki mentés ideje alatt kisebb torlódás alakult ki az érintett útszakaszon.

 

Győr-Moson-Sopron

Vihar Kimlén

Július 21-én Kimlére is lecsapott a vihar, a Flórián-kápolna mellett kidőlt egy ringlófa az útra, egy másik fa pedig a villanyvezetékre. A Kimlei Önkéntes Tűzoltók a lébényi tűzoltók és az E-on szakembereinek segítségével hárították a veszélyt.

Fotó: Eller Gizella

 

Baleset Zsirán

Július 21-én utánfutós személygépjármű és egy kisbusz ütközött Zsirán, egy útkereszteződésben. A műszaki mentést a zsirai, répcevisi önkéntes és a csepregi önkormányzati tűzoltók végezték. A balesetben egy ember sérült meg.

 

Heves megye

Tűz Gyöngyöshalászon

A Gyöngyöshalász ÖTE júl. 21-én délelőtt riasztást kapott, miaszerint Gyöngyöshalász és Gyöngyös között tarló lángol. Az ÖTE 3 fővel kezdte meg a vonulást, és a gyöngyösi hivatásosokkal közösen két gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal gyorsan körülhatárolták a tüzet.

 

Kidőlt fákat távolítottak el a tűzoltók

Július 21-én hét helyen dőlt úttestre, épületre terebélyes fa az elmúlt Heves megyében. A viharban öt helyen dőlt ki nagy méretű fa épületre úttestre és járdára Verpeléten, Egerben és Demjén külterületén. Az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a veszélyt jelentő fákat, faágakat.

 

Nógrád megye

Teljes terjedelmében égett egy épület Nógrádkövesden

Teljes terjedelmében égett egy ingatlan szombat hajnalban Nógrádkövesden, a Béke úton. A berceli és a rétsági hivatásos tűzoltók, valamint a Belső-Cserhát Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület önkéntesei két gyorsbeavatkozó sugárral oltották el a tüzet. A tűzoltók kihoztak egy embert az épületből, őt a mentők kórházba szállították.

 

Tűz Nógrádszakálban

Júl. 20-án egy hetven négyzetméteres, lakatlan parasztház tetőszerkezete égett tíz négyzetméteren Nógrádszakálban, a Palóc úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntesei eloltották a tüzet, miután áramtalanították az épületet. Az épületben senki nem tartózkodott, személyi sérülés nem történt.

 

Somogy megye

Csapadék okozott problémákat Zákányban és Böhönyén

Július 26-án a nagy mennyiségű csapadék miatt Zákányban a KÖTÉL Speciális Mentőcsoport összesen tizennégy önkéntese segített Zákányban és Böhönyén. Az események között víz által elsodort személy mentése csónak segítségével (életmentés), pincékből víz eltávolítás, csapadék víz átemelés, lakóház dúcolás és végül de nem utolsó sorban elsodort tűzoltó gépjármű műszaki mentése is szerepelt.

 

Tűz Szőkedencsnél 

Júl. 20-án délután egy személygépkocsi motortere kapott lángra a 7-es főúton, Szőkedencs térségében. A szőkedencsi önkéntes tűzoltók kiérkezésig a helyszínen lévők a tüzet eloltották. A tűzoltók a járművet áramtalanították.

 

Pest megye

Júl. 21-én parkoló autónak, majd egy családi ház kerítésének ütközött egy személygépkocsi Kókán, a Felsővásár téren. Az ütközés következtében a személyautó felborult, forgalmi akadályt okozott, személyi sérülés nem történt. A kókai önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Júl. 23-án lesodródott az útról és fának ütközött egy személygépkocsi Szabolcs és Balsa között. A rakamazi önkéntes tűzoltók kiérkezésekor a gépjármű füstölt. Az esethez az ibrányi önkormányzati tűzoltók is vonultak, a rendőrségi helyszínelést követően a forgalmi akadályt megszüntették. Az autóban csak a sofőr utazott, őt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

 

Vas megye

Július 22-én a Hosszúpereszteg ÖTE egyszerre több helyen (Vashosszufalun, a Szajki-tavaknál, Mikosszéplakon, Zalavégen), két gépjárműfecskendővel avatkozott be.

 

A fotók a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesületek tulajdonai, kivéve, ahol ezt külön másként jeleztük.