Hírek

Múltidéző: érmekülönlegességek a tűzoltás múltjából
2020. június 04. 10:15
A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezetétől kaptuk a „Szegedi Kispénz” című kiadványt, amelyet a tűzoltó jubileum és a trianoni békediktátum jubileumának megemlékezéséül állítottak össze. A letölthető kiadványt tesszük közzé, valamint kiemelünk belőle néhány érdekességet.

Az Új-Arad-Zsigmondházi Önkéntes Tűzoltó Egylet érméje

Új-Arad Temes Megyében önálló település volt, helyén a középkorban még Apáca nevű település állt, mely a Maros bal partján feküdt, 1333–1335-ben Johannes sacerdos de Apacha néven írták, mely nevéből következtethetően egy apácakolostor birtoka lehetett.

Az Új-Arad-Zsigmondházi Önkéntes Tűzoltó Egylet 1890. szeptember 7-én tartotta zászlófelavatási ünnepélyét, és erre az alkalomra verette 35 mm átmérőjű aranyozott bronzérmét. Az egylet főparancsnoka Ternajgó Czézár új-aradi gyógyszerész volt, akinek nagy érdemei voltak az önkéntes tűzoltó intézmény Arad megyei meghonosításában.

 

A Győri Önkéntes Tűzoltó Egylet érméje

1870. július 24-én megalakult a Győri Önkéntes Tűzoltó Egylet; ők verették ezt a különleges, nyolcszögletű, 35x35 mm méretű, fémjelzett ezüst érdemérmet.

 

Magyaróvári Önkéntes Tűzoltó Egylet érméje

Magyaróvár a trianoni békeszerződés előtt Moson vármegye törvényhatóságának, a Magyaróvári járás szolgabírói hivatalának és járásbíróságának, telekkönyvi hivatalnak, királyi közjegyzőségnek, államépítészeti hivatalnak, adófelügyelőségnek és királyi tanfelügyelőségnek volt a székhelye.

A Magyaróvári Önkéntes Tűzoltó Egylet 1901-ben már fönnállása 25. évfordulóját ünnepelte. Erre az évfordulóra 33 mm átmérőjű vert, aranyozott bronzérem készült.

 

Az MOTSZ első nagygyűlésére készült érem

Végül az újonnan alakult Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első nagygyűlése alkalmából készült ez az érme. Az esemény 1871. szeptember 16–19. között zajlott Pesten, látványos külsőségek közepette. A 16-i felvonuláson a magyar gazdasszony-egylet felhívására például a fővárosi hölgyek a tűzoltók felvonulási útvonalán fekvő házak ablakait virágokkal díszítették fel. Gróf Széchenyi Ödön, az MOTSZ első elnöke jó érzékkel úgy állította össze a programot, hogy az látványos és tanulságos is legyen egyszerre. Szeptember 16-án a vendégfogadást például tűzoltószer-kiállítás követte; 17-én nagyszabású tűzoltógyakorlat is volt, melyet tűzijáték koronázott meg; 18-án volt a nagygyűlés; végül 19-én fecskendőpróba zárta az eseménysort.

 

Képek és szöveg: Domoki Ferenc és Hajdu Béla. Az Új-Arad-Zsigmondházi Önkéntes Tűzoltó Egylet leírásához fűzött megjegyzés az egyesület parancsnokáról és az egyesület teljes tevéről, valamint az I. nagygyűlés leírása tőlünk származik.

A kiadvány – melyért köszönet a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezetének! – teljes terjedelmében elolvasható ide kattintva