Hírek

Történeti összefoglaló könyv készült a magyar tűzoltásról
2020. január 16. 20:11
„A Magyar Tűzoltó Szövetség 150 éve” címmel könyv készült a hazai önkéntes tűzoltó mozgalomról, a Magyar Tűzoltó Szövetség munkájáról. A kiadvány célja, hogy laikusok számára is könnyen követhető formában mutassa be az alapítástól eltelt másfél évszázad küzdelmeit.

A fennállásának százötvenedik jubileumát idén ünneplő Magyar Tűzoltó Szövetség megbízásából készült történelmi monográfia elsődleges célja, hogy mindenkihez közel hozza a tűzoltás hazai történetét, és megmutassa: ez egyúttal hazánk története is. A szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel. Az MTSZ tagjai, tisztségviselői a magyar történelem viharainak részesei, elszenvedői és alakítói voltak.

Ennek a történetnek az egyik legnagyobb tanulsága, hogy hazánk tűzoltása a kezdetektől fogva összeforrott az önkéntes tűzoltás nemes eszményével. Ahogyan gróf Széchenyi Ödön, a magyar tűzoltás „atyja” fogalmaz: „Honfiaink lovagias és bátor jellemvonása után ítélve […], társadalmi viszonyaink közt […] legcélszerűbbnek az önkéntes tűzoltó egyletek rendszere látszik.”

Az elmúlt másfél évszázadban – és ezáltal a könyv lapjain is – számos olyan történetre lelhetünk, amely saját jogán is megnevettet és felemel. Ezekből a történetekből pedig egy igazi magyar eposz rajzolódik ki: a szereplői olyan emberek, akik önszántukból mindvégig azon dolgoztak és dolgoznak, hogy Magyarország biztonságos legyen mindenki számára.

A könyv megvalósulását Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

 

A könyv a nyomdai megjelenés mellett letölthető változatban (ingyenesen) elérhető az MTSZ honlapjáról.

 

A Somogy TV riportjai a könyvvel kapcsolatban: