Beavatkozások 2019. dec. 30. – 2020. jan. 5.
2020. január 07. 09:20
Az óév vége és az újév eleje tűzoltó szemmel nézve néha összemosódik – feltéve, hogy a szemlélődő szolgálatban van. Múlt heti válogatásunk következik.

Fejér megye

Január 4-én hajnalban riasztották a tűzoltókat egy fehérvárcsurgói családi házhoz, ahol füstöt észleltek. Egy villanyóra kapott lángra az ingatlan külső homlokzatán. A bodajki és a fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, de szerencsére a lakók addigra egy porraloltóval megfékezték a lángokat.

Fotó: Fehérvárcsurgó ÖTE / Facebook

Győr-Moson-Sopron megye

Családiház égett le Levélen

Egy kétszintes, százhúsz négyzetméteres családi ház felső szintje gyulladt ki jan. 4-én este Levél településen. A tűzesethez – a mMosonmagyaróvári, lébényi és győri hivatásosok mellett – Levél és Hegyeshalom önkéntes tűzoltóit riasztották; az összesen harminc tűzoltó a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett közös erővel, hét vízsugárral fékezte meg a lángokat.

Az épület tetőszerkezete teljes egészében égett, onnan terjedtek tovább a lángok az alsó szintre. A tűzben egy gázpalack felrobbant, egy másik palackot a tűzoltók hoztak ki a lakóház mögötti melléképületből. A tűz következtében az épület lakhatatlanná vált. Az ott lakók ideiglenes elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

Fotó: Mosonmagyaróvár HTP és Gy-M-S. KMSZ

Nógrád megye

Őrizetlenül hagyott tűzrakóhely Diósjenő külterületén

A Diósjenő ÖTE január 4-én délután 17:11 perckor kaptott riasztást. A jelzés alapján a Petőfi utca végén külterületen tüzet látott egy kiránduló, ám – mivel a cím meglehetősen pontatlan volt – az önkénteseknek időbe telt, míg megtalálták a helyszínt. A rétsági egységekkel közösen egy alternatív útvonalon próbálkoztak, s mivel a terület fecskendőkkel járhatatlan volt, erdőtüzes gépjármű bevetésére is sor került.

A tűz végül egy parázsló, ellenőrizetlenül magára hagyott tűzrakóhely volt, amit az egységek földdel betakartak. Szerencsés helyzet, amely egyébként könnyen tragédiába is fordulhatott volna – tűzrakóhelyet még ideiglenesen sem szabad ellenőrizetlenül hagyni!

Fotó: Diósjenő ÖTE / Facebook

Pest megye

Avar égett Zsámbékon

Avar égett január 4-én Zsámbékon, a Csillagerdő utcában. A zsámbéki önkéntes tűzoltók a parázslást megszüntették egy sugár és kézi szerszámok segítségével, megakadályozva ezzel a tűz továbbterjedését.

Fotó: Zsámbék ÖTE / Facebook

Baleset Pilisvörösváron

A pilisvörösvári önkéntes tűzoltók újév napján, 13:45-kor kapták az év első riasztását egy balesethez a Csobánkai úton. A lovarda előtti kishídon egy személygépjármű fejre borult. Az autóban egy személy volt; az útra nagy mennyiségű motorolaj és törmelékek kerültek. A beavatkozás ideje alatt teljes útzár volt érvényben.

A sofőrt a mentőszolgálat könnyebb sérülésekkel kórházba szállította; a tűzoltók a gépjárművet kézi erővel, majd fecskendő segítségével állították „talpra”.

Fotó: Pilisvörösvár ÖTE / Facebook

Árokba borult egy mezőgazdasági vontató pótkocsija Gyömrőn

Január 4-én árokba borult egy mezőgazdasági vontató pótkocsija Gyömrőn, az Üllői úton. A pótkocsi két kerítést kitört, egy villanyoszlopot eltört, majd egy családi ház falára borult. Az úton maradt traktor forgalmi akadályt okozott, a pótkocsi több mázsa szállítmánya kiömlött. A gyömrői önkéntes tűzoltók, valamint a monori hivatásosok a fővárosi tűzoltódaru segítségével a felborult szerelvényt az árokból kiemelték, az épületet átvizsgálták, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A mentési munkálatokat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A műszaki menés ideje alatt az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat elterelték.

Fotó: PMKI Monor HTP és KMSZ

Tolna megye

Baleset Hidason

A bonyhádi önkéntes tűzoltók számára az év első riasztása január 3-án, 21:52-kor érkezett. Hidason egy személygépjármű az út menti villanyoszlopnak ütközött, az oszlop eltörött, a vezetékek tartották. A sofőrt a mentők fejsérüléssel vitték kórházba. Az ÖTE hat fővel vonult.

Fotó: Bonyhád ÖTE / Facebook

Vas megye

Fakidőlés Hosszúperesztegen

Harminc centiméter átmérőjű akácfa dőlt a főútra december 30-án, ami a fél útpályát elzárta a 8-as főúton Hosszúpereszteg közelében. A hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók a fát feldarabolták, a közutat megtisztították, így a forgalom zavartalanul haladhatott.

Fotó: Dénes Bálint/Hosszúpereszteg ÖTE