Hírek

Százharminc éves Žiri község Önkéntes Tűzoltósága
2019. szeptember 04. 08:36
A Magyar Tűzoltó Szövetség meghívást kapott Žiri község Önkéntes Tűzoltóságától, megalakulásuk 130 éves jubileumát ünneplő rendezvényükre. Az eseményen az MTSZ képviseletében Kovács András, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöke és Domnánics Mária, a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja vett részt.

A házigazdák augusztus 29-én a tűzoltó szertárban fogadták a meghívott küldöttségeket (Romániából, Sibiu  városából is érkezett küldöttség), majd bemutatták tűzoltóságukat.

Augusztus 30-án közös kirándulást szerveztek a vendégeknek, ahol is először Ljubjana nevezetességeit mutatták be, majd Ig-be, a legnagyobb tűzoltó kiképző bázisra kalauzolták a meghívottakat.

Itt az intézmény vezetője részletesen bemutatta a tűzoltó kiképzés folyamatát, eszközeit.

A következő állomás Postojna város volt, ahol a 2018-ban átadott, 16 szerállásos tűzoltóság került bemutatásra. A parancsnok ismertette a személyi állomány összetételét, a riasztás és a káresetekhez való vonulás menetét, majd a tűzoltó objektumot és a járműveket mutatták be.

Augusztus 31-én került sor a hivatalos ünnepségre Žiri-ben, ahol a helyi önkéntesek mellett felsorakoztak a környező települések önkéntes tűzoltói is. A több száz tűzoltó az egyesületek csapatzászlóit követve vonult fel a település utcáin, majd a tűzoltóság udvarán az elnök asszony köszöntötte a vendégeket, rövid történelmi visszatekintéssel emlékezett meg a 130 évről. A felszólalók közt, először a Szlovén Tűzoltó Szövetség elnökségi tagja, majd a Polgári Védelmi Igazgatóság vezetője köszöntötte a jubilálókat.

Kovács András az MTSZ képviseletében köszöntötte a megjelent tűzoltókat, a jubilálóknak gratulált az elért eredményeikhez, majd emléktárgyat adományozott az egyesület részére.

A látogatás egyértelműen jelezte, hogy a két ország tűzoltói között nagyon szoros a kapcsolat, a fogadtatás és a vendéglátás nagyon szívélyes, baráti volt.


 

Kapcsolódó képek:

Százharminc éves Žiri község Önkéntes Tűzoltósága Százharminc éves Žiri község Önkéntes Tűzoltósága