Hírek

Beavatkozások 2019. jún. 17–23.
2019. június 24. 13:58
A múlt hetet – beavatkozások szempontjából – sajnos a hét végén az ország felett átvonuló viharzónák uralták. Rengeteg tűzoltónak adtak munkát az ország több pontján kialakult ún. villámárvizek.

Borsod megye

Pénteken felhőszakadás csapott le Berekaljára és Bükkszentlászlóra, több utcát le kellett zárnia a katasztrófavédelemnek, ma pedig ismét leszakadt az ég Borsodban: villámárvizet okozott a heves esőzés a megyében.

Upponyban, Borsodbótán és Sajómercsén a kazincbarcikai, az ózdi, az aggteleki és a szendrői hivatásos egységek dolgoznak, míg Bogácson, Cserépfalun és Szomolyán a mezőkövesdi és a mezőcsáti tűzoltók nyújtanak segítséget. Az egységek átereszeket és csatornaszemeket tisztítanak meg, hogy szabaddá tegyék a víz útját, illetve szivattyúkkal az egyes ingatlanokban felgyülemlett csapadékot távolítják el. A munkálatokban részt vesz a Borsodbóta, Szomolya és Mezőcsát Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.

 

Csongrád megye

Június 18-án a 16 óra körüli vihar jelentős károkat okozott Balástyán. A Dóc felé vezető úton mintegy öt kilométeres hosszúságban faágak szakadtak le és fák dőltek az útra. Az út közelében lévő tanyák közül egy helyen villanyvezetékre és gépkocsira dőlt a faág, egy másik tanyánál szintén fa dőlt a villanyvezetékre, és kiszakította a tűzfalat. Az épületből a lakóknak a rokonaikhoz kellett költöznie. A mentési munkálatokban a kisteleki és szegedi hivatásos, valamint a kisteleki és balástyai önkéntes tűzoltók vettek részt. 

 

Fejér megye

A martonvásári önkéntes tűzoltóknak június 23-án sűrű vasárnapjuk volt a sok csapadék miatt. Reggel az M7-es autópályára kaptak riasztást, ahol az úton nagy mennyiségű sár tette veszélyessé a haladást. Az önkéntesek a közútkezelővel együtt szüntették meg az akadályt

Délelőtt Ráckeresztúrra érkeztek, ahol az előző esti vihar során egy családi házra dőlt a fa. A balesetveszélyes fatörzset motors láncfűrész segítségével távolították el.

Ugyanígy az esőzések miatt riasztották a martonvásáriakat Baracskára, ahol a nagy mennyiségű vizet a vízelvezető rendszer és a csatornahálózat nem bírta elvezetni. Több ház pincéjéből és az iskola területéről több száz köbméter vizet szivattyúzott ki az egység, ezzel értéket mentve és a balesetveszélyt megszüntetve.

 

Heves megye 

Villámárvizek megyeszerte

Heves megyében összesen tizenhét települést érintett és okozott károkat a vasárnap kora délutáni vihar, mely heves esőzéssel érkezett, több településen is villámárvíz alakult ki. A legsúlyosabban Egerszólát, Sirok, Bükkszék, Nagyvisnyó és Novaj településeket érintette az özönvíz, közel száz segítségkérő bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba, a kárfelszámolás folyamatos. Észak-magyarország hegyvidéki településein keresztülfolyó vízfolyások, patakok vízgyűjtő területén lehullott jelentős mennyiségű csapadék nagy károkat okozott Heves megyében vasárnap kora délután. A települések polgármesterei a védekezési munkálatokat azonnal megkezdték, mindenhol mozgósították a lakosságot, valamint ahol szükségessé vált elrendelték a másodfokú helyi vízkár elleni védekezést. A katasztrófavédelem szakemberei a helyszínen segítették az önkormányzati vezetőket mindenhol, ahol súlyosabb volt a helyzet, homokzsákokkal és nagyteljesítményű szivattyúkkal támogatták a védekezési és kárfelszámolási munkát. A védekezésben részt vett a Füzesabonyi ÖTE, a Szilvásváradi ÖTE, a Terpes ÖTE, a Bükkszék ÖTE, Recsk ÖTE, valamint az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is. 

 

Pest megye

Lesodródott az útról és fának csapódott egy személygépkocsi kedden éjfélkor Kiskunlacházán, a Vasút úton. A gépkocsiban ketten utaztak, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A ráckevei önkormányzati tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Pincékben összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolításához kérték kedden a tűzoltók segítségét Rakamazon és Baktalórántházán. A vizet a rakamazi önkéntes tűzoltók a mátészalkai és a baktalórántházi hivatásos tűzoltók az önkéntes mentőszervezetek közreműködésével távolították el.

 

Vas megye

Húsz méter magas tölgyfába csapott a villám, amelynek a törzse hat méter magasan megrepedt Kőszeg és Horvátzsidány közötti úton, pénteken este. A kőszegi önkormányzati és a horvátzsidányi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek a fát kidöntötték, majd motoros láncfűrész segítségével a fát feldarabolták és az utat megtisztították. Fotó: Lakatár Tamás/Kőszeg ÖTP