Hírek

Beavatkozások 2019. jún. 10–16.
2019. június 19. 09:36
A hét végét lezáró vihar sok munkát adott az önkénteseknek, de a múlt hét ezt leszámítva sem telt eseménytelenül. Válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

Vasárnap délután több helyszínre is kivonultak az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, miután a településen erős széllökésekkel végigsöprő zivatar nyomán több épületre is fa dőlt.

Mintegy 12 méteres akácfa dőlt egy külterületi tanyaépületre, melynek tetőszerkezete körülbelül 2 négyzetméteres területen sérült és a cserepek összetörtek. A tűzoltók létra segítségével és motoros láncfűrésszel eltávolították a tetőre dőlt fát. A Kossuth Lajos utcán két helyszínen is szükség volt a tűzoltókra. Az utca egyik pontján egy nyírfa lehasadt ága zuhant a villanyvezetékre. Itt magassági ágvágó segítségével tisztították meg a vezetéket a fától. Szintén a Kossuth Lajos utcán, egy magánház udvarán a viharos széltől gyakorlatilag hosszában kettéhasadt egy termetes fa, ami a melléképületre és a disznóólra dőlt. Egyik esetben sem sérült meg senki.

Fotó: Orgovány ÖTE / Facebook

 

Baranya megye

A Mecseknádasd ÖTE tagjai vasárnap délelőtt kapták a riasztást, miszerint Mecseknádasd és Zengővárkony közt, a 6-os úton súlyos baleset történt. Az önkéntesek a pécsi hivatásosoknak segédkeztek a sérültek kiszabadításában, és a mentőorvosoknak is segítettek, hogy viszonylagos árnyékban dolgozhassanak (aznap délben 35 °C feletti hőmérsékleteket lehetett mérni a környéken).

A mentési munkálatok közel másfél óráig tartottak.

Fotó: Mecseknádasd ÖTE / Facebook

 

Békés megye

Szerdán késő este kapott lángra Gyomaendrőd külterületén egy nagyjából ezerötszáz négyzetméter alapterületű szalmakazal. Az esethez a szarvasi és a szeghalmi hivatásos, valamint a helyi önkormányzati tűzoltók vonultak, akik egészen csütörtök estig oltották a kazlat. A beavatkozó erők három vízsugár és egy erőgép segítésével fékezték meg a lángokat.

 

Komárom-Esztergom megye

Nagy mennyiségű, mintegy ezer köbméter papír kapott lángra egy komáromi hulladékhasznosító telep épülete körül június 12-én délután. Az épületben pedig tíz tonna tűzifa és gépek is égtek.

A tűz továbbterjedését 17 óra körül megakadályozták. Az oltást 11 vízsugárral és egy létrasugárral végezték; több mint ötven tűzoltó volt a helyszínen. Az esethez a győri, a tatabányai, a komáromi, a kisbéri, a pannonhalmi, a nyergesújfalui és a bajnai hivatásos tűzoltók, az ácsi önkormányzati tűzoltók, valamint a komáromi, tárkányi, bábolnai, banai és kocsi önkéntes tűzoltók is érkeztek a helyszínre.

Fotó: Tárkány ÖTE

 

Nógrád megye

Érsekvadkert és Balassagyarmat között a 22-es számú főút több szakaszán az úttestre esett faágak veszélyeztették a járműforgalmat, az érintett útszakaszt a balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkerti Önkéntes Tűzoltó Egyesület átvizsgálta és az akadályt megszüntette.

Mátranovák és Mátracserpuszta között három darab akácfa és egy fenyőfa dőlt az útra a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a fákat eltávolították.

Az esti órákban Érsekvadkerten az Arany János utcában egy fenyőfa kettéhasadt és családi ház tetejére, valamint villanyvezetékre dőlt. A kidőlt fát, emelőkosaras gépjárművel a balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkerti Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai eltávolították.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Rakamazon több, mint 100 milliméter eső esett 19 órától hajnali háromig több hullámban, a csatornahálózatnak időbe telt elvezetni ekkora mennyiségű vizet. A rakamazi önkéntes tűzoltók tíz fővel egész éjszaka önkéntes szolgálatot teljesítettek: elöntött pincék, garázsok, elakadt járművek egyaránt számíthattak segítségükre.

Fotó: Rakamaz ÖTE / Facebook