Hírek

Beavatkozások 2019. márc. 4–10.
2019. március 12. 10:01
A múlt héten még mindig sok szabadtéri tűzről kaptunk jelentést – a tűzgyújtási tilalom ellenére még mindig sok helyen kigyullad a nádas, vagy avar.

Bács-Kiskun megye

Március 4-én délután a Kiskőrös Tv toronynál égett a nádas és a rét tíz hektárnyi területen. A tűz intenzitását mutatta, hogy a kövesút felett is átterjedt a túlsó oldali nádasra. A tüzet a kiskőrösi önkéntes, kiskunhalasi hivatásos és kiskőrösi hivatásos tűzoltók oltották el.

Tudósítás, fotó: Kiskőrös ÖTE / Facebook

 

Békés megye

Mintegy 280 hektárnyi területen égett a száraz fű hétfőn Biharugra külterületén. Az esethez Békés mellett Hajdú-Bihar megyéből is riasztottak egységeket, vonultak a gyulai, a szeghalmi, a békéscsabai, a berettyóújfalui hivatásos, a békési és a komádi önkormányzati, valamint a füzesgyarmati, békési, mezőberényi önkéntes tűzoltók.

Gombos Erik tűzoltó hadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a beavatkozást nehezítette, hogy hatalmas területen tombolt a természet ereje, hogy a területet nehezen lehetett megközelíteni, valamint az, hogy szeles időjárás volt. Több helyen kézi szerszámokkal tudták csak megfékezni a lángokat és azok terjedését a tűzoltók, így a beavatkozás egészen hétfő estig elhúzódott. Hangsúlyozta: az eset során senki nem sérült meg.

A Körös-Maros Nemzeti Park 101 hektárnyi területét érintette a tűz, ennek nagyjából harmada védett, kétharmada pedig – a Sző-rét – fokozottan védett – ismertette dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

A lángok 10-15 pár nyári lúd fészkét veszélyeztették. Mivel kora tavasz van, a kétéltűek és a hüllők – így a védett mocsári teknősök – a telelő üregekben tartózkodnak, nem indult meg az aktivitásuk, ezért esetükben nem számolnak pusztulással.

Az igazgató kiemelte, hogy a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően sikerült megvédeni a Bihari Madárvárta épületét, aminek szomszédságában tomboltak a lángok. A pár éve átadott Sző-réti tanösvény ugyanakkor károsodott, a kár nagyjából 400-500 ezer forintra tehető, bizonyos részeit fel kell újítani.

Fotók: Füzesgyarmat ÖTE / Facebook

 

Fejér megye

Kétszáz méter hosszan, másfél méter magas tömbbe rendezett vasúti talpfák és raklapok borultak lángba március 4-én délután a Fejér megyei Mezőfalva vasútállomásán. A rakat körül két hektáron a száraz aljnövényzet, bozótos is égett. A lángok terjedését a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a sárbogárdi, a pusztaszabolcsi, a solti és a paksi hivatásos, valamint a mezőfalvai önkéntes tűzoltók több irányból fékezték meg, és a gyors beavatkozásukkal a vasútállomás épületét megvédték a tűztől. Az oltási munkálatokat a székesfehérvári és az érdi vízszállító segítette. A tűzben három villanyoszlop is elégett. Az áramszolgáltató szakembere a kigyulladt terület felett húzódó elektromos vezetékeket leválasztotta a hálózatról. Az érintett teherforgalmi vasútvonalon a vonatközlekedést a katasztrófavédelem kérésére a vasúttársaság leállította.

Fotó: Nyikos György tűzoltó őrnagy, Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat


Pest megye

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán délután Sülysápon, a Fő utcában. Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, azonban az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A sülysápi önkéntesek és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a roncsokat, majd biztosították a helyszínt.

Fotó: PMKI Nagykáta HTP


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Kedden Paszabon mintegy hatvan hektáron égett a nádas foltokban. A kiemelt riasztási fokozatú tűzesethez több járművel vonultak a nyíregyházi és a kisvárdai hivatásos, az ibrányi önkormányzati, a nagyhalászi és a tiszaberceli önkéntes tűzoltók, valamint riasztásra került katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A beavatkozók a tüzet hat vízsugárral, kéziszerszámokkal és egy munkagép segítségével oltották el.

Fotó: Nyíregyháza HTP

 

Vas megye

Közlekedési baleset a 87-esen

Közlekedési baleset történt a 87-es főút 18. kilométerénél. A helyszanre a szombathelyi hivatásosok mellett a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók érkeztek, akik elvégezték az áramtalanítást, majd a sérült járművek műszaki mentésében segítettek. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Fotó, tudósítás: Táplánszentkereszt ÖTE / Facebook


Szabadtéri tűz Vépen

Huszonöt négyzetméter területen égett a száraz fű és az avar Vépen, a Vasút utcában szerdán az esti órákban. A szombathelyi hivatásos és a vép-bozzai önkéntes tűzoltók vonultak a tűzeset helyszínére. Az egységek két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Fotó: Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság


Zala megye

Kétszáz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete égett Türjén

Kétszáz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete égett teljes terjedelmében Türjén a Szentgróti utcában. A tűzhöz Zalaegerszegről és Keszthelyről hivatásos, Zalaszentgrótról önkormányzati tűzoltók érkeztek négy gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral három órás oltási munkálatok során tudták eloltani a keletkezett tüzet. Az eset során nem sérült meg senki.

Fotó: Gömbös Norbert tű. szds - Zalaegerszeg HTTP

 

Húsz hektáros égett a nádas Zalavár kületrületén

Húsz hektárnyi nádas, sás, lápos terület égett Zalavár külterületén egy tájházat veszélyeztetve. A szabadtéri tűzhöz Keszthelyről, Nagykanizsáról, Zalakarosról, Pacsáról és Zalaegerszegről hivatásos, Gelséről és Alsópáhokról pedig önkéntes tűzoltók érkeztek, akik -mivel a területet nem lehetett gépjárműfecskendővel megközelíteni - kéziszerszámokkal és zagyszivattyúról szerelt vízsugárral oltották el az égő területet három és fél órás munkálatok során.

Fotó: Kis Mátyás tű. őrm - Zalakaros KVŐ