Hírek

2018 önkéntes tűzoltó egyesülete: Gelse ÖTE
2019. február 18. 14:19
A BM OKF évértékelő és feladatszabó állománygyűlését tartották február 13-án Budapesten, ahol egy zalai önkéntes tűzoltó egyesületet ismertek el a tavalyi évi munkájuk miatt.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója Az év önkéntes tűzoltó egyesülete címet adományozta a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. A díjakat Baján Sándor parancsnok és Egri Gyula tűzoltó ezredes, Zala megyei igazgató vette át a rendezvényen.

Gelse egy ezerkétszáz lelket számláló település Nagykanizsától tizenöt kilométerre. A Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 1883-ban alapították. Az egyesület a múlt század kilencvenes éveinek elejéig folyamatosan működött, majd az egyesületi tevékenység megszűnt. 2008-ban az egyesület ismételt megalapítását követően fejlődődésnek indult a szervezet.

Az évek során létszámuk folyamatosan bővült, jelenleg húsz ember vesz részt az egyesület munkájában, ebből kettő hivatásos tűzoltó is egyben. Sikerült az eszközeiket, felszereléseiket is fejleszteni.  Önerőből nem rég vásároltak egy teljesen felmálházott STEYR 13S21 RLFA 2000 típusú gépjárműfecskendőt. Az új szertáruk szerkezet kész, jövő évben tervezik az átadását. A pályázati forrásoknak köszönhetően a beavatkozások biztonságos végrehajtásához szükséges egyéni védőeszközökkel rendelkezik a teljes személyi állomány. Önkéntes tűzoltóik a szükséges képesítéseket megszerezték, rendelkeznek a megkülönböztetett jelzést használó jármű vezetéséhez szükséges pályaalkalmassági vizsgával, szivattyúkezelői végzettségekkel, motoros láncfűrész kezeléséhez szükséges képesítésékkel, illetve a tűzoltás, műszaki mentés vezetésére jogosító végzettséggel. 2014 évben a nagykanizsai katasztrófavédelmi kirendeltség felkérésére részt vettek a Thury György Mentőcsoport megalakításában, az egyesület összes tagja belépett a mentőcsoportba.

A Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2015.11.01. óta önállóan beavatkozó egyesületként végzi mentő tűzvédelmi feladatait 6 településen önállóan, és további 11 településen a hivatásos egységekkel együtt.

Az egyesület tevékenységére - megyei szinten is - az elmúlt években jelentős mértékben lehetett támaszkodni. A vállalt területen túl is vonultak káresetekhez.

2017. április 24-ei elhúzódó III. kiemelt riasztási fokozatú káreset (Zalabér – szemétteleptűz) idején Zalaegerszeg HTP-n adtak készenlétet – szükség esetén a városban esetleges bekövetkező káreset felszámolása érdekében, illetve Zalaegerszeg és Nagykanizsa területén 2017. július-augusztus hónapban kialakuló tömeges esetek felszámolásánál is hatékonyan működtek közre.

2018. szeptember 4-én Keszthely és térségére egy nap alatt több 100 mm csapadék esett és a tömegesen jelentkező vízeltávolítások felszámolása során 14 alkalommal avatkoztak be.

Összefoglalva az egyesület az önálló beavatkozó tűzoltó egyesületként a vállalt tevékenységi területén településeken felül valamennyi a megyét érő jelentősebb, valamint tömeges esemény felszámolásában közreműködött az elmúlt években. A fenti beavatkozások feltételeinek megteremtésére példaértékűen fejlesztik, építik a gépjármű parkjukat, felszereléseiket és az egész egyesületnek otthont adó szertárukat.  

Tudósítás: BM OKF
Fotós: Jóri András - BM OKF, Gelse ÖTE