Beavatkozások 2019. jan. 28. – feb. 3.
2019. február 04. 15:54
A múlt héten meglehetősen vegyes volt a kép: az ország egyes pontjain a téli időjárás miatt a műszaki mentések szaporodtak meg; de volt olyan nap is, amikor egyetlen éjszaka alatt három tűzeset is adódott ugyanazon a településen.

Komárom-Esztergom megye

Műszaki mentések a havas utakon

Több közlekedési balesethez kértek tűzoltói segítséget. Oldalára borult egy személygépjármű január 28-án, hétfő délután Tardos közelében. A tatabányai hivatásos, a tardosi és vértestolnai önkéntes tűzoltók vonultak a káresethez. Az egységek kiérkezése előtt a könnyű sérülést szenvedett sofőr el tudta hagyni a gépjárművet. A tűzoltók áramtalanították a járművet, és biztosították a helyszínt. Frontálisan ütközött két személyautó hétfő délután Környén. A baleset következtében három személy könnyű sérülést szenvedett, a járművek forgalmi akadályt képeztek. A műszaki mentést a tatabányai hivatásos és a környei önkéntes tűzoltók végezték, akik áramtalanították a két személygépjárművet, és biztosították a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig. Árokba csúszott tolatás közben egy nyergesvontató pótkocsija hétfőn késő este Komáromban. Az eset során a kamion keresztben állt meg az úton, teljes útzárat okozva így. Személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett. A komáromi önkéntes tűzoltók, a komáromi hivatásosok, valamint a daruval kiérkező tatabányai hivatásos tűzoltók drótkötél segítségével visszahúzták a kamiont az útra, ezáltal a forgalmi akadályt megszüntették.

Fotók: Hornyák György c.tű.ftörm. / Vértestolnai Önkéntes Tűzoltó Egyesület / Tatabánya Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság / Hartman Alex - Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület / Komárom Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Műszaki mentés Kisigmánd közelében

Utoléréses baleset következtében ütközött neki egy traktornak egy kisteherautó csütörtök este a 13. számú főútnál Kisigmánd térségében. Mindkét járműben egy-egy fő utazott, akik nem sérültek meg. A káreset felszámolásához a tatabányai hivatásos és a nagyigmándi önkormányzati tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járműveket.

Fotó: Nagyigmánd Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság

Pest megye

Két személygépkocsi ütközött össze jan. 29-én délelőtt Dunavarsány közelében. Az ütközés következtében egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A délegyházi önkéntes tűzoltók és a szigetszentmiklósi hivatásosok áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Fotó: PMKI Szigetszentmiklós HTP

Győr-Moson-Sopron megye

Tűz keletkezett egy családi ház melléképületében Tényőn, a Petőfi Sándor utcában szerda délután. Teljes terjedelmében égett a mintegy negyvenöt négyzetméteres építmény, amiben építési anyagot és használati tárgyakat tároltak. A győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók elfojtották a lángokat, amik a lakóépületre nem terjedtek át. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Képek: Győr HTP

Vas megye

A kőszegi önkormányzati tűzoltók a gázszolgáltató szakemberekkel közösen szüntették meg a szivárgást. Munkagép vágott át egy gázvezetéket Kőszegen a Park utcában január 31-én délután. A tűzesethez kőszegi önkormányzati tűzoltókat riasztották. Az egység a helyszínre kérte a gázszolgáltató szakembereket, akikkel közösen elszorították a csonkot, ezzel a szivárgást megszűntették. Az eset kapcsán nem sérült meg senki. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Fotó: Lakatár Gábor tű. alezredes/Szombathely KvK

Somogy megye

Vasárnap késő este érkezett az első jelzés lángoló bálákról, majd néhány házzal távolabb egy melléképület gyulladt ki, ezt követően a település másik utcájából is segélykérő hívás érkezett. Szalmabálák égnek az udvaron – így érkezett az első bejelentés Öreglakról. A Váralja utcai házak mögött kapott lángra egy szénakazal és több szalmabála. A marcali és a kaposvári hivatásos, valamint a helyi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral oltották el a tüzet, majd szétbontották a bálákat izzó gócok után kutatva. Az utómunkálatok zajlottak éppen, amikor az állomány észlelte, hogy a beavatkozás helyszínétől néhány háznyira kigyulladt egy melléképület. A lakóházzal egybeépített építmény - amelyben kutyákat is tartottak - teljes terjedelmében égett. A tűzoltók felébresztették a tulajdonosokat, kimentettek tizenöt kutyát az épületből, majd két vízsugárral megfékezték a lángokat. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt át a lakóház tetőszerkezetére. Ezzel egy időben újabb jelzés érkezett a megyei tevékenységirányítási központba, mely szerint Öreglak Dózsa György utcájában is kigyulladt egy állatok tartására használt melléképület. A helyszínre újabb kaposvári egységeket, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. Az oltási munkálatokban a helyi önkéntesek is közreműködtek. A tűzoltók kihoztak egy gázpalackot az épületből, amelyet nem ért hőhatás és kimentették a szárnyasokat, a nyulakat az ólból. Négy vízsugárral sikerült megakadályozni, hogy a lángok továbbterjedjenek. Az esetek során nem sérült meg senki. A három tűzeset keletkezésének okát tűzvizsgálati eljárás során tisztázzák.

Fotó: Marcali és Kaposvár HTP