Hírek

Az ötödik önállóan beavatkozó önkéntes egyesület kezdte meg működését
2018. november 16. 08:38
November elsejétől egy újabb csapat, a Nagyecsedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is hivatásos tűzoltók közreműködése nélkül, önállóan avatkozhat be. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkéntesei öt település körülbelül tizenháromezer lakójának biztonságát erősítik.

A magyar-román határtól néhány kilométerre fekvő kisváros önkéntes tűzoltó egyesületét 2015 júliusában tízen alapították, a tagság fél év alatt több mint háromszorosára bővült, jelenleg ötven fővel a település egyik legnagyobb létszámú civil szervezete. Az önkéntesek november elsejétől önállóan beavatkozhatnak, az erről szóló dokumentumot tizenkettedikén vették át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetőjétől.

Az ünnepség megnyitója után Fülep Zoltán tű. ezredes, főosztályvezető köszöntötte a résztvevőket, beszédében az önkéntesség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve azt, hogy a nagyecsedi önkéntesek nemcsak saját városuk polgáraiért tesznek, hanem másik négy település mentő tűzvédelmében is feladatot vállalnak. Mint mondta, tulajdonképpen tizenháromezer ember védelmét látják el, értük is felelősséget vállalnak. Az ezredes hangsúlyozta, viszonylag fiatal egyesületről van szó, de a szervezet látványos fejlődésen ment keresztül az alapítás óta eltelt három évben.

Ezután Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke emelkedett szólásra. Köszöntőjében úgy fogalmazott, ha mindenki elvégzi vállalt feladatát, azzal a közösség is előrébb lép, különösen igaz ez akkor, amikor ebbe a tevékenységbe önkéntes munka is vegyül.

Az ünnepség következő szónokaként dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója arról beszélt, hogy gyermekkorban az ember a szuperhősökre néz fel, felnőve azonban inkább a mindennapok hőseire, így a tűzoltókra.

Végezetül Kovács Lajos, Nagyecsed polgármestere mondott beszédet. A település vezetője ígéretet tett arra, hogy az egyesület – ahogy eddig is – a jövőben is élvezni fogja a város támogatását. Emlékeztetett arra, hogy európai uniós és költségvetési támogatási forrásból a közelmúltban megkezdődött egy új katasztrófavédelmi szolgáltató bázis építése, ahol a 2019-es birtokbavételt követően például egy kétszerállásos laktanya is helyet kap.

A köszöntőket követően Fülep Zoltán átadta az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumot Czibere Lászlónak, az egyesület parancsnokának, Varga Béla tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató pedig a mentori parancsot Metzner Gábor tű. őrmesternek, a mátészalkai hivatásos tűzoltóság beosztott tűzoltójának. A rendezvény következő mozzanataként a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az állományt, a fecskendőt, majd egy rövid műsort követően első jelképes vonulásként a résztvevők átmentek a városházától a laktanyához. Ott megtekintették az épületet és a nagyecsedi önkéntesek felszereléseit. Az ünnepséget követő fogadáson Szabó István, a megyei közgyűlés másik alelnöke mondott pohárköszöntőt, köszönetet mondva az önkénteseknek az eddig elvégzett munkáért és sok sikert kívánt a további feladatokhoz.

A Nagyecsedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elsődlegesen tűzoltással, műszaki mentéssel, és katasztrófa-elhárítással foglalkozik Nagyecsed, Mérk, Vállaj, Fábiánháza és Tiborszállás területén, növelve ezzel nagyjából tizenháromezer ember biztonságát. A szervezet égisze alatt működik a Kraszna Mátészalka Járási Mentőcsoport is. Az egyesület 2018 első tíz hónapjában negyvenöt alkalommal vonult, az esetek kilencvennégy százalékában a helyszínen voltak. Az ötvenfős tagságból harminchárman vállalnak szaktevékenységet, az október negyediki rendszerbeállító gyakorlaton tizenkilencen vettek részt, tűzoltás vezetésére négyen jogosultak. A szaktevékenység ellátásához szükséges alapvető védőfelszerelésekkel, szakfelszerelésekkel, technikai eszközökkel, kéziszerszámokkal rendelkeznek, ezeket különböző pályázatokon elnyert forrásból, adományokból szerezték be. A város önkormányzatának, illetve a helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően az egyesület 2016-ban egy Mercedes 1017-es, kétezer literes víztartállyal rendelkező gépjárműfecskendővel gazdagodott. A nagyecsedi önkéntesek évi négyezer-ötszáz órányi készenlétet és tízperces riasztási időt vállaltak.
 
Fotó: Várkonyi Edina - Szabolcs MKI


 

Kapcsolódó képek:

Az ötödik önállóan beavatkozó önkéntes egyesület kezdte meg működését Az ötödik önállóan beavatkozó önkéntes egyesület kezdte meg működését Az ötödik önállóan beavatkozó önkéntes egyesület kezdte meg működését
>>> További képek a galériában <<<