Felkészülés a télre
2018. október 29. 13:03
Jelenleg is a saját bőrünkön tapasztaljuk, mennyire kiszámíthatatlanná vált az időjárás – ezért is fontos a télre való felkészülés. A BM OKF október 24-én ezzel kapcsolatban tartott értekezletet és gyakorlatot, melyen önkéntesek is részt vettek.

Értekezlet

A rendezvényt dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője nyitotta meg, aki beszédében azt hangsúlyozta, mennyire fontos a várható eseményekre történő elméleti és gyakorlati felkészülés, a rendvédelmi és civil szervezetek közös munkája annak érdekében, hogy az érintett szervezetek sikeresen működjenek együtt a balesetek felszámolása során.

A délelőtt folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat képviseletében Pátkai Zsolt időjárás-előrejelző szakértő számolt be az elmúlt évek téli időjárási helyzeteinek tapasztalatairól, majd pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt képviselője, Simon Tamás üzemeltetési-fenntartási mérnök ismertette a megjelentekkel, hogy szervezetük miként kezeli a rendkívüli téli időjárási eseményeket az általuk felügyelt közúthálózaton és autópályákon.

Mindezek után Kovács Miklós Bonifác tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott országos iparbiztonsági főfelügyelője adott tájékoztatást a hatósági és iparbiztonsági felkészülési feladatokról. Az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében László Andrea r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársa ismertette a rendőrségi feladatok ellátásának, valamint a kapcsolattartás rendjét a téli időjárási helyzetek során. Végül a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság titkárhelyettese, Fekete Róbert alezredes a honvédségi erők és eszközök igénylésének rendjéről, valamint a Magyar Honvédség téli időjárási helyzetek során jelentkező feladatairól tartott előadást.

Gyakorlat

A nap második felében a felkészülés az M3-as autópálya gödöllői térségében gyakorlattal folytatódott a katasztrófavédelem, a Magyar Közút Zrt. és hazai önkéntes mentőszervezetek részvételével. Azt mutatták be, hogyan zajlik a műszaki mentés egy betonelemekkel elválasztott útszakaszon, milyen eszközök és módszerek szükségesek egy ilyen feladathoz, illetve azt gyakorolták, hogyan tehető gördülékennyé a kapcsolattartás ilyen helyzetekben a hivatásos tűzoltók, az önkéntes mentőszervezetek és az érintett hatóságok között.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai daruval távolították el a betonelemeket, a fővárosi és a gödöllői hivatásos tűzoltók lánc és sodronykötél alkalmazásával egy, az úgynevezett nemzetgazdasági lebiztosítás keretén belül a katasztrófavédelem rendelkezésére bocsátott munkagép segítségével mozdították meg az egyenként négy méter hosszú, több mint háromtonnás elválasztó elemeket. Ezt követően a Pilis Mentőcsoport önkéntesei egy újabb módszert mutattak be, ők először drótkötélre rögzítették a betontömböt, majd a gépjárműfecskendővel mozdították meg azt. Végül a KÖTÉL Kaposvári Önkéntes Tűzoltó- és Életmentő Egyesület tagjai kézi hidraulikus emelő, valamint feszítővágó egyidejű használatával emelték meg az elválasztó elemeket, majd kötéltechnika alkalmazásával távolították el az útból a tömböket.

A gyakorlati feladatok sorát egy rövid szakmai értekezlet zárta, amelynek keretében az országos polgári védelmi főfelügyelő eredményesnek nevezte a felkészítést, egyben méltatta az együttműködő szervezetek és a civil önkéntesek munkáját. Tóth Ferenc beszélt arról is, hogy a katasztrófavédelem különböző szintű szervezeteinek állománya folyamatosan gyakorolja a téli időjárás idején szokásos teendőket, illetve azt, milyen intézkedéseket kell meghozni, ha az intenzív havazás és a viharos szél miatt fennakadások keletkeznek az ország bármely pontján.