Gyakorlaton a Somogy és a Mecsek Mentőcsoport
2018. október 16. 12:38
36 órás gyakorlaton vett részt a Somogy és a Mecsek Mentőcsoport állománya – komoly próbatétel várt rájuk.

A gyakorlat péntek éjszakai része után épphogy nyugovóra tértek a csapatok, a szombat reggeli órákban riasztást kaptak a kaposvári Deseda tóhoz, ahol a folyamatos esőzések következtében, a kisvízfolyások hirtelen áradása miatt az árapasztón át megemelkedett a települést átszelő patak vízszintje. A szántóföldek irányából érkező nagy mennyiségű csapadékvíz a toponári ingatlanokat veszélyeztette. A baranyai és a somogyi csapatok homokzsákokkal állták el a víz útját és a hullámverés elleni védelmet is kiépítették a vízoldal felől. Mindeközben egy autó utasai is segítségre szorultak. A Vöröskereszt imitátorainak segítségével egy valósághű baleset helyszínével szembesültek az önkéntesek. Egy hatalmas fa zuhant egy személyautóra, amelynek mind az öt utasa súlyosan megsérült. A jajveszékelő imitátorok megpróbálták „összezavarni” a segítségükre sietőket, de a csapatnak sikerült rövid idő alatt kiszabadítani a „sérülteket” a roncs fogságából. A Deseda tavon közlekedő hajó a hirtelen csökkenő vízszint miatt zátonyra futott, félő volt, hogy oldalára borul. A mentőcsoportok vízi mentői csónakokkal mentették a vízen rekedt személyeket, miközben a búvárok bevetésére is szükség volt. Két ijedt diák ugyanis a vízbe ugrott a vizibuszról. Rangsorolni kellett a sérülések mértékének figyelembe vételével az utasok partra szállításának sorrendjét, mindemellett a pszichológiai tudásukra is szükségük volt, a mentendő személyek ugyanis „kifordultak önmagukból”. A földrengés következtében egy kaposvári épületből nem tudtak kimenekülni az „ott élők”. Az épületbe csak a külső falsíkon lehetett feljutni, majd onnan – ferde kötélpálya kiépítésével – lementeni a romok között rekedteket. A késő esti órákban a búvárokat újabb próbatétel várta. A feltételezés szerint földrengés következtében a Virágfürdő ötvenméteres medencéjének leeresztő műtárgya megsérült, amelynek elzárása szükségessé vált. A feladat végrehajtása során a búvárok összeszedték a sérült műtárgy alkatrészeit a medencében, majd gondoskodtak a leeresztő műtárgy eltömítéséről. Teljesítményükkel a mentőcsoportok újabb öt évre megszerezték a minősítést.

Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy. - SMKI