I. Vajdasági Tűzoltó Kongresszus
2018. szeptember 25. 08:36
Az utóbbi években Délkelet-Európában jelentősen megnövekedett a tűzoltó szakmai tréningek, szemináriumok, kongresszusok és konferenciák száma. A Vajdasági Tűzoltó Szövetség által szervezett tűzoltó kongresszus az első első ilyen rendezvény Szerbia területén. Képviselőinek rendszeres részvétele az ilyen rendezvényeken szülte az ötletet, hogy szeptember végén házigazdái legyenek egy ilyen tűzoltó szakmai összejövetelnek a hazai és a szomszédos országok tűzoltóina krészvételével.

„Mindannyian részesei vagyunk!“ szlogennel a vajdasági Újvidéken, 2018. szeptember 27-29-én kerül megrendezésre az I. Vajdasági Tűzoltó Kongresszus Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Makedónia, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia tűzoltó szakembereinek részvételével. 300 résztvevőt várnak a tűzoltóság soraiból és 100 résztvevőt a tudományok területéről Elméleti előadások mellett gyakorlati és szimulációs bemutatók is lesznek, melyeket a résztvevők ki is próbálhatnak. A gyakorlatokkal párhuzamosan műhelymunkák is lesznek és kiállítások, valamint a tűzoltás fejlődésének története is be lesz mutatva.

Az I. Vajdasági Tűzoltó Kongresszus ötlete a 2016-ban a deliblátói homokpusztán megrendezett I. Tűzoltó szeminárium után született meg, mely szemináriumnak köszönhetően létrejöttek együttműködések a régió tűzoltó szervezeteivel. Ezek után a Vajdasági Tűzoltó Szövetség kinevezte az ilyen jellegű események szervezőbizottságát, mely bizottság projektje ez a Kongresszus.

„Ez a kezdete az ilyen típusú rendezvényeknek itt nálunk Vajdaságban. Minden kezdet nehéz, de bátorít engem a tény, hogy sokunkat előadókat foglalkoztat, hogy bemutathassuk írásainkat, dolgozatainkat a nagyközönségnek és, hogy a tűzoltó felszereléseket gyártó és forgalmazó cégek is érdekeltek, hogy kiállítsák termékeiket. Megláttuk azt, hogy a reménykedés és a kritizálás helyett meg kell tennünk a megfelelő lépéseket, hogy feljavítsuk a szakmai gondolkodást. A tűzoltó szakmai összejövetelek kiemelt jelentőségűek a tűzoltó szakma fennmaradásának érdekében és a tűzoltóság népszerűsétésében. Büszkeséggel mondhatjuk, hogy ezen az úton támogat bennünket szinte mindegyik tűzoltó szervezet itthonró is és a rágióból is.“ - Mondja Mirko Ilics a Kongresszusszervező bizottság elnöke, aki okleveles tűz- és katasztrófavédelmi mérnök.

Fontos kiemelni, hogy a Szerb Kőolajipari Vállalat a „NIS Naftagas“ stratégiai partnere a Kongresszusnak. Továbbá támogatók még és be fognak mutatkozni a rendezvényen a következő vállalatok: Alvidis, Vatrosprem, Rasel d.o.o., Orvosi készülékek és technológia, Husquarna, Weber Rescue, Mile Dragić. Irígylésre méltóan megnőtt a kiállítók száma az előző rendezvényhez, a Tűzoltó Szemináriumhoz képest. A szervezőnek jelentős támogatást élvez az újvidéki Műszaki Egyetem részéről is, mint a legrégebbi tűzoltó szakembereket képző intézmény.

Néhány szakelőadó Horvátországból is fog előadást tartani, akik már többször adtak elő szerbiában, de legfőképp a hagyományos, Horvátországban, Opátiában rendszeresen megrendezett szakmai találkozón.

Több információt a Kongresszus saját honlapján lehet találnia következő címen: www.vatrogasni-kongres.com.