Hírek

A viharban is bizonyítottak az önkéntesek
2015. július 31. 14:52
Az országon júliusban átvonuló viharok rengeteg feladatot adtak katasztrófavédelmi szerveknek, köztük az önkéntes tűzoltóknak. A gyors beavatkozások ellenére a tömeges bejelentések száma több megyében is meghaladta az egy időben bevethető tűzoltó erőket, így egyes megyékben a kárelhárítási feladatokba bevonták az önkéntes mentőcsoportokat is, ahol zömmel ugyancsak az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai dolgoznak.

Az önkéntes mentőcsoportok több napon át vettek részt a káresetek felszámolásában. Különösen a fakivágásoknál és az utak járhatóvá tételénél dolgoztak sokat, közreműködésük eredményeként a vihar okozta zavarok és károk felszámolása kevesebb időt vett igénybe.

Pest megyében közel ezerháromszáz bejelentés érkezett a viharkárral kapcsolatban. A legtöbb helyen kidőlt fák, leszakadt nagyméretű faágak, lógó telefon- vagy villamos vezetékek várták a tűzoltókat. A favágás mellett számos esetben kellett a megrongálódott kéményeket, a szél által feltépett tetőhéjazatokat lebontani. A legtöbb bejelentés Érdről és környékéről érkezett, de Gödöllőt és a térségét sem kímélte a vihar. A vihar napján és másnap száz tűzoltó – hivatásos, önkormányzati és önkéntes – dolgozott a helyszíneken, összesen huszonnégy tűzoltógépjárművel. A közel ezer eseményt több nap alatt sikerült felszámolni. Ebben a munkában aktívan részt vettek a Tárnok Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Tárnok Speciális Mentő Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Délegyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Lakihegy (Szigetszentmiklós) Járási Mentőcsoport, a Pest Megyei Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Összesen több mint ötven helyszínen avatkoztak be.

A július 8-án Nógrád megyét is elérő vihar miatt több mint félszázszor riasztották a megye tűzoltóit. A kárfelszámolásokban a hivatásos egységek mellett a hollókői, a nézsai, a diósjenői önkéntes tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat és az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tagjai vettek részt. Jutott az önkénteseknek lehasadt, kidőlt fák eltávolításából és megbontott tetők veszélyes elemeinek lebontásából is, de az állagmegóvásban is részt vettek.

Baranyában a Pécsi Kutató-mentő és Tűzoltó Egyesület tagjai, míg Tolna megyében a faddi és a simontornyai önkéntesek vettek részt aktívan a kárfelszámolásban. Győr-Moson-Sopron megyében a Szil, a Nagycenk és a Csorna Önkéntes Tűzoltó Egyesület vette ki a részét a vihar nyomainak eltüntetéséből. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Mezőcsát, Szomolya és Tokaj egyesületeinek tagjai dolgoztak épületkároknál, kidőlt fák eltávolításánál. A kárfelszámolás itt is legalább egy napot vett igénybe. A nagy erejű széllel érkező vihar Somogyban főként a Balatonnál és a Kaposvár-Nagyatád vonalon tombolt, fákat döntött, ágakat szakított le, volt ahol a vasúti felsővezeték és a villanyvezeték is megsérült. A lábodi, a segesdi és a kaposvári önkéntes tűzoltók is közreműködtek a közúti közlekedést akadályozó faágak eltávolításában. Fejér megyében több mint kétszázötven káreset többsége Székesfehérvárt és a Velenceit-tó déli partját érintette. Több káresetet jeleztek Magyaralmásról, Sárkeresztesről, Zámolyról, valamint Iszkaszentgyörgy és Isztimér környékéről. A megyében a hivatásos és önkormányzati tűzoltókon kívül váli, velencei, pázmándi, csókakői, iszkaszentgyörgyi, lovasberényi, magyaralmási, isztiméri, fehérvárcsurgói önkéntesek is részt vettek a kárfelszámolásban. Bács-Kiskun megyében elsősorban Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön és a települések körzetében okozott károkat a vihar. A hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el a veszélyt jelentő fákat. Budapesten július 8-19. között több mint négyezer-hatszáz bejelentés érkezett, majdnem kétezer-ötszáz helyszínen kellett beavatkozni. Ebben az öt önkéntes mentőcsoport tagszervezetei, száz fővel és több mint harminc gépjárművel dolgozott a károk felszámolásában.

Július 25-én a Balatonon sátorra, autókra dőlt fák, megbontott tetőszerkezetek, letépett vezetékek jelezték a vihar útját. Lakóépületekhez, útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához kellett vonulniuk a tűzoltóknak.

A munkálatok során a karádi és a fonyódi önkéntes tűzoltók is kivették részüket a viharkárok felszámolásában, de a hivatásos egységek is egész éjjel dolgoztak a tó partján

A tavon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának önkéntesei 50 segélykérésre vonultak. A vízi mentők 21 ember életét mentették meg, pedig mindenki értesülhetett arról, hogy vihar közeleg.


 

Kapcsolódó képek:

A viharban is bizonyítottak az önkéntesek A viharban is bizonyítottak az önkéntesek A viharban is bizonyítottak az önkéntesek
>>> További képek a galériában <<<