Hírek

Önállóan is beavatkozhatnak a hegykői önkéntes tűzoltók
2018. május 09. 15:18
A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 6-án rendezte meg a Hegykő Önkéntes Tűzoltó Egyesület útnak indító ünnepségét. Az egyesület május elsejétől hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is olthat tüzet és végezhet műszaki mentéseket. Vasárnap délelőtt Flórián napi szentmisével kezdődött az ünnep, majd az egyesület útnak indító ceremóniáját a szertár avatása zárta le.

Győr-Moson-Sopron megyében a győrszemerei, a téti, a fertőszentmiklósi és a nagycenki önkéntes tűzoltó egyesület után ötödikként a hegykői önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltói feleltek meg az előírt feltételeknek, ezzel megkapták a lehetőségét az önálló beavatkozásnak. Az egyesület vállalta, hogy évi háromezer órában áll készenlétben, ha szükséges, akkor Hegykőn, Fertőszéplakon és Fertőhomokon, azaz több mint hatvanegy négyzetkilométernyi területen indul segíteni. Ezeken a településeken több mint háromezer-ötszázan élnek, de kora tavasztól késő őszig a látogatók száma a turisták sokasága miatt megduplázódik.

Hegykőn, a Széchenyiek egykori rezidenciáján 1955-ig sokat tartózkodott Széchenyi Ödön fia, Bálint. Ő maga is sokat segített az egyesületnek, amiért a hegykőiek nagyon büszkék rá. Hivatalos adatok nincsenek róla, de az idősek emlékezete még őrzi, hogy 1884-ben leégett a Széchenyiek lóistállója, ezt követően kezdődött meg a szervezkedés, míg végül 1885-ben megalakult az egylet, majd 1889. október 3-án hivatalosan is színre léptek, Hegykői Önkéntes Tűzoltó Egylet néven. A szervezet azóta megszakítás nélkül működik. Az önkormányzat jelenleg egy logisztikai telephelyen biztosít az egyesületnek egy korszerű, két garázsos tűzoltószertárt, amelynek a felújítás utáni átadása is a vasárnapi ünnepségen történt. Az elődök még lovas kocsifecskendővel oltották a tüzet, amit gróf Széchenyi Bálint ajándékozott a községnek, ma már egy kétezer literes STEYR 590 TLF gépjárműfecskendő és egy 2015-ben kapott Mercedes 814F típusú műszaki mentő autó áll a felújított szertárban.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő ünnepi beszédében kiemelte, hogy az országban már negyvenhét önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület működik. Méltatta a hegykői önkéntes tűzoltó egyesület elmúlt években végzett tevékenységét, és a pályázati források kihasználása mellett megköszönte az önkormányzat nagymértékű támogatását. Hangsúlyozta, hogy az önálló beavatkozások nagyobb felelősséget jelentenek minden önkéntes számára. Széles Sándor kormánymegbízott ehhez csatlakozva felidézte Szent Flórián legendáját, akinek kitartása, felelősségvállalása, önfeláldozása napjainkban is meghatározóak mind a hivatásos, mind az önkéntes tűzoltóknál. A hegykői önkéntes tűzoltóknak sok sikert kívánt a munkájukhoz.

Az ünnepi köszöntők után dr. Bérczi László nyújtotta át Kőműves Tamás parancsnoknak az együttműködési megállapodást, amely az önálló beavatkozás nélkülözhetetlen dokumentációja. A csapatzászlóra Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató kötötte föl a közös munkát jelképező szalagot. Az ünnepség alkalmával mind a német buchholzi, mind a cseh rikovicei testvérszervezet köszöntötte a hegykői önkéntes tűzoltó egyesületet.

Az önkénteseket leginkább Hegykő község területére riasztják, tavaly ötvennyolc alkalommal volt rájuk szükség, főképp műszaki mentéseknél jártak el. Az elmúlt években tagjai állandóan képezték magukat, a szak- és személyi védőfelszereléseik mennyisége és minősége pedig, elsősorban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a megyei tűzoltószövetség pályázatainak köszönhetően folyamatosan javult. Erről is beszélt az ünnepségen Kőműves Tamás parancsnok. Az egyesület a község egyik legnagyobb taglétszámú civil szervezete; negyvenhét felnőtt tagja közül tizennyolcan vállaltak önálló tűzoltói szaktevékenységet. Ők mindannyian teljesítették a korábbi rendszerbeállító gyakorlatot.

Forrás: BM OKF