Hírek

Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt az MTSZ tevékenysége
2018. május 07. 10:16
A Tűzvédelmi Tanácsadó Testület 2018. április 23-án a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének előterjesztésében az önkéntes tűzoltó egyesületek mentő tűzvédelmi szerepvállalásának fejlesztését, oktatását, az ifjúsági tűzoltók képzését valamint az önkéntes és létesítményi tűzoltók öltözködési szabályzatának kérdéseit tárgyalta.

 

A Tűzvédelmi Tanácsadó Testület tagjai mellett a tanácskozáson részt vett Dr. Bérczi László tű.ddtbk., országos tűzoltósági főfelügyelő és Varga Ferenc tű.ddtbk., fővárosi katasztrófavédelmi igazgató valamint Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület elnöke.

Az első témakör „Az önkéntes tűzoltó egyesületeknek a mentő tűzvédelemben történő szerepvállalásának további erősítése, az önálló beavatkozást végzők arányának növelése” címmel Dobson Tibor tű. ddtb., MTSZ elnök előterjesztésében hangzott el. 

Dobson Tibor tű.ddtbk. részletesen ismertette az MTSZ tervezetét a szervezeti és működési rend, valamint a mentő tűzvédelem fejlesztéséről. (A tervezet ide kattintva tölthető le pdf formátumban.) Kiemelte, hogy a hazai mentő tűzvédelmi rendszer gerincét a hivatásos tűzoltóságok alkotják, ezt egészítik ki az önkéntes, az önkormányzati és létesítményi tűzoltók. A lakosság helyi védelmében mentő tűzvédelem területén a kiérkezési idők csökkentése a fő cél, amiben az önkéntes tűzoltó egyesületek szerepvállalásával léphetünk előre. Célként határozta meg az intézmény- és technikai fejlesztést, a nemzetközi együttműködést, az ifjúsági tűzoltók helyzetét, a hagyományápolást és a sport területét, valamint a hivatásos egységekkel történő együttműködést. Az intézményfejlesztés területén a cél az MTSZ köztestületté alakítása.

Az ezzel kapcsolatos prezentációt itt adjuk közre.

A második fő témakör több részre oszlott:

  • nem hivatásos tűzoltók oktatási kézikönyve,
  • elektronikus felület létrehozása,
  • az ifjúsági tűzoltók képzési rendszere,
  • nem hivatásos  tűzoltók öltözködési szabályzata volt napirenden.

Varga Ferenc tű.ddtbk. hozzászólásában kiemelte, hogy az előterjesztés jó időben született. Véleménye szerint most van lehetőség a fellendülésre. A mentő tűzvédelem területén átfogó koncepcióra van szükség. Meg kell vizsgálni a mentő tűzvédelemben részt vevő szervezeteket a hatékonyság szempontjából és gondoskodni kell az ÖTE-kről a technika fejlesztéséről is. Hasznos lenne, ha kedvezmények biztosítását is kidolgoznák az önkéntesek számára, mert számos lehetőség van a motivációra. A CTIF önkéntes Bizottságában állandó tagként vesz részt és látja a Nyugat-Európai folyamatokat.

Ez követően több hozzászóló (Kelemen Zsolt, Balogh László, Szőllősi Sándor, Pesztenlehrer Lajos, Restás Ágostonemelte ki az önkéntesség jelentőségét és az MTSZ támogatásának, fejlesztésének, a köztestületté alakításának szükségességét. A képzés területén a mentori hálózat bővítésével láttak előrelépési lehetőséget.

 


 

Kapcsolódó képek:

Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt az MTSZ tevékenysége Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt az MTSZ tevékenysége Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt az MTSZ tevékenysége
>>> További képek a galériában <<<