Hírek

Tűzoltó sírok védetté nyilvánítása
2018. március 28. 09:03
„Mert az nem lehet kérdés, hogy emlékezni kell, hisz csak annak a szervezetnek van jelene és jövője, amelynek múltja megbecsült és számon tartott.” Ennek a rövid mondatnak a mondandójától vezérelve kezdeményeztük a sírhelyek védetté nyilvánítását.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság márciusi ülésén megtárgyalta a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kezdeményezésére a Fiumei Úti Sírkertben nyugvó jeles tűzoltók sírjának védetté nyilvánítása ügyében benyújtott előterjesztését.

A sírkertben örök nyugalomra helyezett tizennyolc tűzoltó sírhelyből a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntése értelmében „A” kategóriában a nemzeti sírkert részévé nyilvánítja Kempelen Béla főparancsnok, Janicsek Andor főparancsnok, Teasdale Ottó főparancsnok, ifj. Köhler István gépészmérnök, tűzoltó eszközgyártó sírhelyét.

A nemzeti sírkertbe sorolás a magyar nemzet megbecsülését, tiszteletét és köszönetét fejezi ki a sírban nyugvók felé, egyben olyan jogszabályi védettséget biztosít, amely megakadályozza a sírhely felszámolását.


Nyugodjanak békében!


Béres Ferenc tű. alez.
Hagyományőrző Bizottság