Hírek

Mentési technikák járműbaleseteknél
2017. december 20. 11:48
Megjelent a Mentési technikák járműbaleseteknél c. könyv, mely a Holmatro által forgalmazott Vehicle Extrication Techniques magyar nyelvű változata.

A kiadvány végigvezeti az olvasót a közúti közlekedési balesetet szenvedett személyek biztonságos, módszeres és sérült központú kimentési folyamatán. Részletesen bemutatja a leggyakoribb műszaki mentési technikákat, melyekhez fotók, illetve – QR kódokon keresztül – videók is tartoznak. A QR kódokat valamilyen okos eszközzel beolvasva azonnal a gyakorlatban is láthatjuk az adott technikát.

A könyv 5 nagy fejezetben tárgyalja a műszaki mentés különböző aspektusait:

  • Biztonság
  • A gépjármű
  • Szerszámok és felszerelések
  • Csapatmunka módszer
  • A kárhelyszínen

Az író nagy figyelmet szentel a mentés orvosi szempontjaira, ezzel együtt a traumás sérültek megfelelő ellátására. Külön foglalkozik a gépjárműgyártásban végbement hatalmas technológiai fejlődéssel, az új gépjármű konstrukciókkal, valamint azzal, hogy ez milyen új kihívásokat állít a közúti közlekedési balesethez érkező mentőcsapat elé. A káreseteket 3 részre bontva vizsgálja a balesetes gépjármű helyzete alapján: a kerekein álló jármű, az oldalára fordult jármű, a felborult gépjármű. Mindhárom esetben elsajátíthatjuk a mentési folyamat 7 fázisát: 1. A biztonság és a kárhelyszín felderítése, 2. Stabilizálás és kezdeti hozzáférés, 3. Üvegkezelés, 4. Térkialakítás, 5. Teljes hozzáférés, 6. Immobilizálás és kimentés, 7. Értékelés.

A könyv szerzője Ian Dunbar, aki 2011 óta a Holmatro mentési szaktanácsadója, és a világ több, mint 70 országában oktatja a tűzoltókat és a műszaki mentést végző egységeket.

A könyv ára 3000 Ft. Megrendelhető, további információ kérhető: info@szifire.hu