Hírek

V. Szent Flórián Vándorkupa
2017. október 04. 09:16
Szeptember 30-án került megrendezésre az idén már 5. alkalommal megszervezett, Hagyományos Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” Tűzoltóverseny és Tűzoltónap.

Az idő is velünk tartott, reggelibe még hűvös volt, de a nap további részében hétágra sütött a nap. Az idei rendezvényre rekordszámú csapat és versenyző jelentkezett, és az idei évben előszőr megszervezett főzőversenynek is nagy sikere volt. A program 10 órától kezdődött a köszöntőbeszédekkel, ezt követte a tűzoltó gépjárművek felvonulása Székelyudvarhely utcáin. A felvonuláson összesen 32 gépjármű vett részt, kissé megbénítva a székelyudvarhelyi közlekedést, de a látvány mindenkit kárpótolt.

A szerelési versenyszámban 16 csapat indult, versenyen kívül részt vett a szerbiai meghívottak csapata, a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltóság csapata, és premierként a homoródszentmártoni lánycsapat is teljesítette a próbaszámot. A versenyt szoros csatában idén a Zetelaki Önkéntes Tűzoltóság csapata nyerte, megelőzve a Parajdi Önkéntes Tűzoltóság és a Lövétei Önkéntes Tűzoltóság csapatát.

A tekercstömlő gurítás egyéni versenyszámban 38-an neveztek be, a legtöbb tekebábut László Szilárdnak (Máréfalvi Ö.T.) sikerült leütnie, a 2. helyet Lukács Tibor (Zetelaki Ö.T.) és a 3. helyet holtversenyben Andrási Levente (Parajdi Ö.T.) és  Molnár Zsolt (Lövétei Ö.T.) szerezték meg.
A nagy sikernek örvendő főzőversenyen 18 csapat szakácsa(i) vettek részt, nagyon nehéznek bizonyult a szakmai zsűrinek meghoznia a döntést, végül Kápolnásfalu csapata került ki győztesen. A 2. helyen Lövéte csapata végzett, 3. helyen pedig Varság csapata.  Sok különdíjat is kiosztottak, ezekben a díjakban részesültek a következő csapatok: Homoródújfalusi Ö.T., Martonosi-Oromi (Szerbia) Ö.T., Székelyudvarhelyi Hivatásos Tűzoltóság, Székelykeresztúri és Hargita Megyei Ö.T., Szentegyházi Ö.T.

A program része volt egy magasból mentési gyakorlat szimulálása a tusnádfürdői bajtársak részéről, és egy elsősegély-nyújtási bemutató az Ambach Alapítvány és a székelyudvarhelyi Vöröskereszt közreműkődésével, valamint bemutatásra illetve átadásra került a Magyarország Kormánya által adományba adott két tűzoltó gépjármű, amiket Homoródalmás és Kommandó kaptak meg.

Az időjárásnak is köszönhetően, ezen a szép őszi napon rekordszámú látogató vett részt az eseményen, kb. 1000 ember fordult meg a sportpályán, a gyermekek megtekinthették, beülhettek a tűzoltó autókba, felpróbálhatták a tűzoltó védőruházatokat, sisakokat. Megtiszteltek jelenlétükkel még Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a Megyei Tűzoltóság jelenlegi és régi vezetősége, a Budapesti- és Váci hivatásos tűzoltóságok képviselői, a Magyar Tűzoltó Szövetség küldöttsége, a Pilisszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka és a szerbiai Martonos és Orom Önkéntes Tűzoltóságának csapata.

Az egész napos rendezvény szerencsére balesetmentesen járt le, minden résztvevő élményekkel gazdagodott, a tűzoltók találkoztak, tapasztalatokat ossztottak meg egymással, és ezen felül jó gyakorlatnak is bizonyult nem csak a verseny, hanem az azt megelőző hónap is, amíg felkészültek, gyakoroltak a versenyre.

Mindenkinek erőt, egészséget kivánunk, jövőre találkozunk Kápolnásfalun. 

Albert Csaba H.M.Ö.T.E. elnök beszámolója

Fotók: H.M.Ö.T.E.

 


 

Kapcsolódó képek:

V. Szent Flórián Vándorkupa V. Szent Flórián Vándorkupa V. Szent Flórián Vándorkupa
>>> További képek a galériában <<<

 

Kapcsolódó információk: