Hírek

Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye
2017. augusztus 29. 12:44
Békés megye negyedszer adott otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak. Az idén hat országból százhatvanegy tűzoltó érkezett a nemzetközivé vált viadalra.
Ahogyan tavaly, úgy idén is Orosháza volt a helyszíne az augusztus 25-26-án zajló TFA-bajnokságnak, amelyet a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezett meg. A versenyre nem csak az ország minden részéből, de Ausztriából, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Németországból is érkeztek résztvevők. A nagy meleg alaposan próbára tett mindenkit.
 
A versenyszámok
 
Az első versenynapon a hat versenyszámból az első öt feladatot – tizenöt kilogrammos ballonok cipelése húsz méteren keresztül, átmászás egy három méter magas palánkon, egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömb meghatározott távolságra eljuttatása egy tízkilós kalapáccsal ütve, személygépjármű motorteréből kiemelt hetven kilós akkumulátor kijelölt területre helyezése, majd egy farönkről karika lemetszése kézifűrésszel – teljes bevetési védőruhában kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak. A hatodik feladatnál a versenyző – védőfelszereléseit levetve – egy medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerülte meg a derékig érő vízben a kihelyezett bójákat.
 
A második versenynapon az első két feladat végrehajtása alatt – alapvezeték kihúzása negyven méterre, majd ötven-ötven ütés végrehajtása egy hatkilós kalapáccsal – szintén a teljes bevetési védőruhát viselték az indulók. Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül. Annak, aki ezzel is megbirkózott, és maradék erejét összeszedve legyőzte fáradtságát, két, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, hogy aztán az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett két összetekert tömlőt is felhúzza. A cél előtt végül a kannákkal együtt le kellett gyalogolnia az állványról és át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.
 
 
A legjobbak
 
A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál a lengyel Rafal Bereza bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét szintén egy lengyel induló, Marcin Zdzieblo nyerte, a negyven pluszosoknál pedig a szlovák Marek Slivka futotta a legjobb időt. A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tűzoltó törzsőrmester nyerte el, ahogyan tavaly is.
 
Az MTSZ három különdíjat ajánlott fel a győzteseknek.
 
A tudósítás a BM OKF hírének felhasználásával készült.
 

 

Kapcsolódó képek:

Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye
>>> További képek a galériában <<<