Hírek

Lezajlott a VII. Vései Országos Tűzoltó Hagyományőrző Verseny
2017. augusztus 11. 10:58
Kitűnő nyárias, zavartalan napsütéses időben került megrendezésre idén már hetedik alkalommal az Országos Tűzoltó Hagyományőrző Verseny vései fordulója. A rendezvény kapcsolódott a XVI. Országos Vései Kovácstalálkozóhoz.

Öt csapat nevezett ez évben Vésére: Marcali, Szerencs, Székesfehérvár, Böhönye és a rendező Vése csapata.

Nevezni és indulni kocsifecskendő-szerelés és mozdonyfecskendő-szerelés versenyszámokban volt lehetőség.

Mindegyik csapat mindkét meghirdetett versenyszámban összemérte erejét, ügyességét.

A kocsifecskendő szereléssel kezdődtek a megmérettetések, melyben idén Vésén új feladatokat eszeltek ki a szervezők: elsőként szikracsapóval előre felfújt és a fűben heverő lufikat, mint aljnövényzet-tüzet „oltottak el” a hagyományőrző ruhás tűzoltók, majd labirintusban kétrészes falétrával egy fatörzsre felfüggesztett sugárcsövet kellett elérni, leemelni, majd a kocsifecskendőt megszerelni, csatlakoztatni a sugárcsövet. A megszerelt sugárral egy lakóház tüzet kellett eloltani. Miközben a csapat egyik fele ezt a feladatot végezte, két csapattagnak az égő lakóházból gázpalackot kellett kihozni és tűzoltó vödörrel kádból kellett elvégezniük annak hűtését.

A második feladat a mozdony(ítható) fecskendő szerelés volt. E feladatban a rajtvonalon 3 dl folyadékot kellett gyorsan meginniuk, majd a csapat egyik része tűzoltóvödörrel az égő házhoz rohant, kimentették a gázpalackot, a vödrökkel vizet hordtak rá hűteni, ezalatt a csapat másik része favágás feladatot kapott kézi fafűrésszel. Ezután egy kútból kellett kis játékvödrökkel egy pallón állva egymásnak adogatni a vizet, melyet egy U-alakú cső be kellett öntögetni mindaddig, amíg a cső másik ágán meg nem jelent a víz tetején egy kulcs-csomó. A kulcs-csomóból kellet kiválasztani azt az egyet, mely a ládika lakatját nyitja. A láda rejtette a sugárcsövet. A csapatnak ezután a mozdonyfecskendőt kellett megszerelnie és a kádból szivattyúzott vízzel az égő lakóházat eloltani.

A verseny kiváló hangulatban, a csapatok és a nézők általi harsány szurkolással kísérve zajlott mindvégig.

Kocsifecskendő szerelés eredmények:
Marcali: 2 perc 45 mp,
Szerencs: 2 perc 15 mp,
Székesfehérvár: 2 perc 57 mp,
Böhönye: 2 perc 40 mp.

Mozdonyfecskendő szerelés eredmények:

Marcali: –
Szerencs: 3 perc 05 mp,
Székesfehérvár: 4 perc 10 mp
Böhönye: 3 perc 48 mp,
Vése: 3 perc 30 mp

Az összesítésben az alábbi eredmények születtek:

  1. Helyezett: Szerencs
  2. Helyezett: Böhönye
  3. Helyezett: Székesfehérvár
  4. Helyezett: Marcali
  5. Helyezett: Vése

A díjakat Bertók László, Vése község polgármestere és Benei Tibor, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség titkára adta át a csapatoknak. Különdíjat kapott a verseny legidősebb résztvevője (68 éves).


 

Kapcsolódó képek:

Lezajlott a VII. Vései Országos Tűzoltó Hagyományőrző Verseny Lezajlott a VII. Vései Országos Tűzoltó Hagyományőrző Verseny Lezajlott a VII. Vései Országos Tűzoltó Hagyományőrző Verseny
>>> További képek a galériában <<<