Hírek

Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül
2015. október 01. 11:17
A Magyar Tűzoltó Szövetség a Kárpát-medencei együttműködés érdekében továbbképzést szervezett a szomszédos országok magyarlakta területei önkéntes tűzoltóinak. A 2015. szeptember 26-án, Balatonföldváron megtartott oktatásra mintegy ötvenen érkeztek Felvidék, Kárpátalja, Székelyföld, Vajdaság, valamint Burgenland és Szlovénia képviseletében. Így a házigazdákkal együtt 7 ország önkéntes tűzoltói kicserélhették tűzoltási és műszaki mentési tapasztalataikat, és megismerhették egymás beavatkozási módszereit.

Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: a nemzetközi találkozó célja, hogy a szomszédos országok tűzoltói a mentési technikákat összevetve biztonságosabb és precízebb mozzanatokat alkalmazzanak, mind a saját, mind pedig a mentendő személyek és értékeik érdekében. „Tanuljunk egymástól!” – kérte a szövetség tagjait és a meghívott vendégeket a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

Ennek egyik első elemeként Imre Ernst, Felsőőr (Oberwart) kerületi tűzoltóparancsnoka előadásában ismertette az osztrák tűzoltóság struktúráját és szervezeti felépítését, amelyből kiderült, hogy a legkisebb településig lebontott tűzvédelmi kötelezettség terheli az önkormányzatokat. Ennek a szövetségnek négyezer-nyolcszázötven tagja van, ebből mindössze hat hivatásos tűzoltóság, háromszázhuszonöt létesítményi tűzoltóság, a többi pedig önkéntes alapon működik. Hivatásos tűzoltóság Bécsben, Grazban, Linzben, Salzburgban, Klagenfurtban és Innsbruckban van. Összesen 339 ezer tűzoltó dolgozik az országban, tíz százalékuk ifjúsági, tíz százalékuk pedig nyugdíjas. Ily módon minden huszonötödik osztrák állampolgár tűzoltó. Az önkéntes tűzoltók képzése szorosan egymásra épül, a tűzoltóságok minősítő gyakorlatokon bizonyítják képességeiket. Külön kitért az előadó a tűzoltóságok finanszírozására, a helyi kezdeményezések fajtáira, a beszerzett eszközök költségeinek megosztására az állam, a település és a tűzoltóság között.

Ezt követően a gyakorlati módszerek kerültek a képzés fókuszába.

Elsőként Peti István, a Kötél Egyesület tagja, egészségügyi szakember, az életmentés és elsősegélynyújtás alapvető feladataiba vezette be a hallgatóságot, bemutatva az eszközöket és módszereket, amit a résztvevők aktívan kipróbálhattak. Újraélesztés, szűk helyekről mentés, baleseti sérülések szerepeltek a fő helyen. A tűzoltó kötéltechnikai alapismeretekről Kovács Bálint tű. százados, a siófoki hivatásos tűzoltó parancsnokság parancsnokhelyettese beszélt, s kollégái bemutatták a mentés és önmentés alkalmazott módszereit.

Somogyban az elmúlt egy héten is több teherautó borult árokba, melyek mentésének taktikai megoldásait részletezte a szomszédos országok önkénteseinek Bodó László, a KÖTÉL Egyesület vezetője. A környezetszennyezés megakadályozásának, a sérült üzemanyagtartály betapasztásának költségtakarékos lehetőségeire is választ kaphattak az érdeklődők. Ezenkívül a kaposvári önkéntes tűzoltók bemutatták azt a műszaki mentő járművet is, amelyeket nehezen megközelíthető helyszíneken vetnek be. A korszerű eszközökkel végrehajtott beavatkozás mellett bemutatták, hogyan lehet ugyanezt a hagyományos eszközökkel is végrehajtani. A képzésen résztvevők még egy személyautó légzsákjának működését is megtekinthették, továbbá a balesetet szenvedett gépjármű és a beszorult ember szakszerű mentésének mozzanatait mutatták be a jármű stabilizálásától kezdve, a roncs szétvágásán keresztül, a sérült kiemelésig.

A következő blokkban technikai újdonságokat ismerhettek meg a résztvevők. A Szlovák Tűzoltó Szövetség alelnöke, Nagy Béla, a annak az Iveco Daily hatszemélyes gépjárműnek ismertette a műszaki paramétereit, amelyből Szlovákiában az elmúlt időszakban négyszázat adtak át. A járműhöz egy olyan – búvárszivattyúval, kismotorfecskendővel, áramfejlesztővel és kéziszerszámokkal, valamint világító felszereléssel ellátott – árvízvédelmi utánfutó is kapcsolódott, amelyre nagy szükség van Szlovákiában, ezért ebből hatszáz-huszonegyet bocsátottak a tűzoltók rendelkezésére.

A jövő évben ötven HEROS-AQUADUX X1500 típusú jármű átadására kerül sor a katasztrófavédelem számára, mondta Rajnai Attila, a BM HEROS Zrt. vezérigazgatója az őrsöknek tervezett járműbemutatóján.  Az ezerötszáz liternyi víz szállítására képes, főként városi használatra szánt fecskendőn kívül bemutattak egy fejlesztés alatt álló,,pickup” gépjárművet is, valamint egy önkéntes tűzoltóságoknak tervezett utánfutót.

A vezérigazgató bemutatta azt a gépjárművet is, amelyet a jövőben az önkéntes tűzoltó egyesületeknek készítenek. A Mahindra terepjáró a felépítményével és nagynyomású gyorsbeavatkozójával ígéretes fejlesztésnek mutatkozik. A vezérigazgató elképzelései szerint akár már jövőre 10-15 darab ilyen jármű átadására is sor kerülhet. Bemutatott egy utánfutót is, amelyre egy nagy-teljesítményű Magirus kismotorfecskendőt málháztak,amely alkalmas lehet önkéntes tűzoltóságok számára is. A kötetlen beszélgetésen számos javaslat elhangzott a fejlesztéssel kapcsolatban.

A rendezvényen a HerosAquadux-X 1500 gépjárműfecskendő prototípusát is meg lehetett tekinteni.

Ezt követően Reichert Csaba, a tabi önkormányzati tűzoltók parancsnoka a tűzesteknél a beavatkozás szervezése, alapszerelések, felállítási helyek, a tűzoltás vízellátásának kialakítása témakört mutatta be kollégáival a gyakorlatban, kitérve a tűzoltás vízellátásának kialakítására is.

A hűvös, szemerkélő, esős időben tartott gyakorlati képzés után résztvevők ezután ismét a terembe vonultak. Az eltűnt személyek keresésének módszereiről és eszközeiről szólva Bodó László elmondta, hogy évente mintegy öt-hatezer személy eltűnéséről érkezik bejelentés hazánkban. A felkutatásukhoz adott módszertani segítség rávilágított az ilyen esetek okaira, aminek a megismerése fontos a sikeres kutatáshoz, hiszen az okok utalhatnak az eltűnt lehetséges tartózkodási helyeire. A siker záloga a gyors cselekvés, mert hetvenkét óra után már nagyon kevés az esély a sikeres életmentésre. A KÖTÉL Egyesületnek legutóbb azonban sikerült egy idős asszonyt öt nap után megtalálni ésvisszavinni a családjához. Ebben segítségükre volt egy számítógépes applikáció is, amelyen látják a mentésben résztvevők egy térképen a területet, így a program kiszűri azokat a részeket, amelyeket még nem fésültek át.

A mentendő személyek mellett a beavatkozó állomány testi épségének megóvása sem elhanyagolható, folytatta az előadássorozatot Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, aki a sűrített levegős légzésvédelmi eszközök használatát mutatta be. A stressz és annak hatására a kapkodó levegővétel nagyobb oxigén felhasználását eredményezi, ezért a beavatkozásra alkalmas idő is lerövidül. Az hogy miként működik a légzőkészülék, milyen az álarc viselése és mennyiben nehezített benne a kommunikáció - ezeket mind kipróbálhatták az érdeklődők.

A füst veszélyeiről pedig már Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke tartott előadást, amelyen a résztvevők megtudhatták: a füstben, mind a látótávolság, mind a mozgás sebessége lecsökken, ezen felül pedig számos káros anyagot (például szén-monoxidot, maró és rákkeltő hatású anyagokat) is tartalmaz. Zárt térben pedig akár égési sérülést is szenvedhetnek a tűzoltók.

A képzésen résztvevők a balesetek elkerülése érdekében az elméleti tudnivalókat a gyakorlatban is használhatják majd.

 


 

Kapcsolódó képek:

Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül
>>> További képek a galériában <<<