Hírek

Tűzoltó és polgárőr egyesületek lehetőségei – tanácskozás Szőkedencsen
2017. április 25. 07:43
A Balaton Fejlesztési Tanács az integrált tevékenységű egyesületek támogatását jelölte az egyik prioritásának. Mit jelent mindez a térség egyesületei számára? Milyen fejlesztési lehetőségek vannak ebben? Milyen megoldásokat alkalmaznak az erre törekvő egyesületek? Melyek a Balaton térségének veszélyei? Hogyan védekezhetünk ezek ellen? Gyakorlati megoldások, pályázati lehetőségek bemutatása Szőkedencsen – erre hívták az egyesületeket 2017. április 22-én.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági vezetője rögtön a lényegre térve bemutatta az RSS betűk mögött rejlő gondolatokat.

A koncepció – RSS, Rescue, Safety, Security azaz mentés, biztonság – egységben kezeli a közbiztonság elemeit, abból indul ki, hogy egy kistelepülésen nincs lehetőség több szervezetre. Erre jó példa a házigazda Szőkedencs, ahol a tűzoltó és polgárőr egyesület ellátja a település és a Kis-Balaton egy részének védelmét, önálló beavatkozó tűzoltó egyesület és a járási mentőcsoportban is tevékeny.

Az integrált szervezet előnyei:

  • a közös infrastruktúra,
  • létszámhatékonyság,
  • szervezeti tudás komplexszé válása,
  • koordináltabb az együttműködés,
  • a pályázati forrásokhoz való hozzájutás javulása,
  • jelentősebb additív forrásokat lehet biztosítani (pl. OKF és OEP, OPSZ tevékenység finanszírozás).       

Strázsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség és a hévízi tűzoltó egyesület elnöke a térségfejlesztésben lévő lehetőségekre hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy az integráció kapcsán sok kérdés is felvetődik. A Balaton térsége különösen érzékeny a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra, amelyre szintén vannak pályázatok.

Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke A balatoni veszélyek és elhárításuk lehetőségei címmel tartott előadásában mintegy felsorolta az elmúlt időszak kutatásainak eredményét, amelyet felajánlva minden egyesület képes lesz a saját településének kockázatait felmérni és így az erre való felkészülés és pályázat könnyebbé válik.

Komári József polgármester, a Szőkedencsi Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tevékenységét, szervezeti és működési rendjét mutatta be. Közben a hallgatók az egyesület eszközeit, létesítményeit is megtekinthették és megismerhették működésüket.

Greffer József tű. ezds., a Somogyi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Marcali kirendeltségének vezetője Viharok és műszaki mentési feladatok a Balatonnál címmel tartott előadásában az itt leggyakoribb feladatokat, azok jellemzőit, és eszközeit mutatta be, képben és a gyakorlatban is.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője a vízimentés, strandi mentés, elsősegély-nyújtási-, sérült ellátási feladatok mellett egy általuk kidolgozott segélyhívó applikációt mutatott be, amely nagy érdeklődést váltott ki a résztvevő egyesületvezetők között.

Benei Tibor, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség titkára a pályázati lehetőségekre, azok kitöltésének módjára, esetenként útvesztőire és az önkéntesek települési finanszírozási modelljeire hívta fel a figyelmet.

Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke az erőforrás-tervezésről, a közösségszervezésről saját egyesülete tapasztalatain és az MTSZ adatain keresztül nagyon érzékletesen mutatott utat a jelenlévőknek. Ezzel párhuzamosan a kistelepüléseken alap beavatkozásra és járőrözésre is alkalmas járművet, illetve sokoldalúan felhasználható koncepciót is ismertetett.

A résztvevők a további munkához kidolgozott anyagokat a szervezőktől a későbbiekben kapják meg, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetséggel pedig tovább tartják a kapcsolatot.

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Tűzoltó és polgárőr egyesületek lehetőségei – tanácskozás Szőkedencsen Tűzoltó és polgárőr egyesületek lehetőségei – tanácskozás Szőkedencsen Tűzoltó és polgárőr egyesületek lehetőségei – tanácskozás Szőkedencsen
>>> További képek a galériában <<<