Hírek

VII. Országos Hagyományos Tűzoltó Verseny
2017. június 14. 14:00
Székesfehérváron, 2017. június 24-én zajlik a VII. Országos Hagyományos Tűzoltó Verseny az MTSZ és a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség közös szervezésében. Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés Elnöke.

A verseny helyszíne: Székesfehérvár Bregyó köz Regionális Atlétikai Központ sportpálya (47°12'14.01”É, 18°23'55.08” K)

A verseny időpontja: 2017. június 24-25.

A verseny tervezett programja:

  • kezdés: 2017. június 24., 10 óra
  • ünnepélyes megnyitó: 2017. június 24., 11:30 óra
  • ünnepélyes zárás és eredményhirdetés: 2017. június 25., 10 óra (Székesfehérvár, Városháza előtt, rossz idő esetén a Városháza dísztermében)

A rendezvényen a hazai csapatok - közel 400 tűzoltó - mellett részt vesznek Kárpátalja, Székelyföld, Vajdaság határon túli magyarlakta területeinek tűzoltó delegációi, illetve versenycsapatai. 

 

A tűzoltóversenyek történetéről

Az első hivatásos tűzoltóságot gróf Széchenyi Ödön 1870-ben a fővárosban szervezte meg, aki sportember lévén kiemelt figyelmet tulajdonított a tűzoltók fizikai állóképességének fejlesztésére, amely a mai kornak is kiemelt feladata. Az első hazai országos tűzoltóversenyt 1893. augusztus 14-én Szabadkán tartották. A versenyt követő nagygyűlésen a tűzoltók úgy döntöttek, hogy ezentúl rendszeresen szerveznek szakmai sportversenyeket.

Az 1900-ban Párizsban megrendezett Nemzetközi Tűzoltó Kongresszuson és Versenyen a hazánkat képviselő Budapesti Önkéntes Tűzoltók versenycsapata harmadik helyezést ért el. Az 1906-ban Milánóban tartott Tűzoltókongresszus keretében rendezett versenyen a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Testület aranyérmet nyert. Az 1912. évi torinói versenyen a győri ezüst serleget, a nagykanizsai csapat aranyérmet szerzett. Az 1935-ben Gyöngyösön megrendezett Országos Tűzoltóverseny után 1945-ig csak járási és megyei versenyeket tartottak, de a II. Világháború ideje alatt nem voltak szakmai vetélkedők. Az 1945. utáni évektől 1986-ig összesen 12 országos szintű szakmai sportversenyen vettek részt a legjobban felkészült tűzoltók.

Az országos tűzoltóversenyeket a felnőtt önkéntes tűzoltók részére a Magyar Tűzoltó Szövetség önállóan szervezi minden második évben, amelyekre meghívást kapnak a környező országok tűzoltó versenycsapatai is. A versenyek 1996-ig un. vizes szerelési formában, 1996-tól 2004-ig négyévente a Tűzoltóságok és Mentést Végző Szervezetek Nemzetközi Egyesülete (CTIF) a hagyományos tűzoltóverseny szabályai szerint, majd 2006-tól a CTIF versenyszabályai szerint (un. száraz szerelési formában) zajlanak.

A vonatkozó versenyszabályoknak megfelelően a hagyományos felnőtt női és férfi kategóriájú tűzoltó versenyen két versenyszámot tartanak, amelyek a következők:

  • A kismotorfecskendő-szerelés, amelynek során a versenyzőknek össze kell szerelni tűzoltásra alkalmas állapotba a tömlőket és a sugárcsövet.
  • A 8 x 50 m váltófutás, amelynek során a versenyzőknek a pályán kell leküzdeniük a különböző akadályokat 1.6 m-es palánk, gerenda, kúszócső.

A versenyen az MTSZ által képzett versenybírók – közöttük több nemzetközi szintű végzettségű is – értékelik a versenyrajok szereplését.

A magyar versenyen legjobb eredményt elérő női és férfi versenyrajok lehetőséget kapnak a versenyzésre a CTIF által négyévente, valamelyik európai, erre a rendezvényre jogot szerzett országban megrendezésre kerülő Tűzoltó Olimpián.

A soron következő Tűzoltó Olimpiát 2017. július 9-16. között a CTIF az Osztrák Tűzoltószövetséggel Ausztriában, Villach városában rendezi, amelyre Magyarországról korábbi eredményeik alapján Vértessomló, Kőszeg, Tótkomlós önkéntes tűzoltó egyesületek női rajai, valamint Kőszeg, Tótkomlós önkéntes és Richter Gedeon Dorog létesítményi tűzoltó férfi versenycsapatai (mindegyik raj 10-10 fővel) vesznek részt.  

(Fotó: BM OKF, VI. Országos Hagyományos Tűzoltó Verseny)


 

Kapcsolódó információk: