Hírek

IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia és Találkozó Lakiteleken
2017. március 07. 07:17
2017. március 4-én, Lakitelken zajlott a IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia, amelyen a téma iránt érdeklődő hivatásos és önkéntes tűzoltók is részt vettek. Az MTSZ-t a szövetség elnöke, Dobson Tibor, és a Hagyományőrző Bizottság vezetője, Béres Ferenc képviselte.

A IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferenciának a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont. A rendezvényen az országszerte hagyományőrzéssel foglalkozó hivatásos és önkéntes tűzoltóknak lehetőségük volt szakmai tanácskozásra, személyes kapcsolatok építésére, valamint a megyei értékek bemutatására, megismerésére. A résztvevőket Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte, majd megtartotta nyitóbeszédét, melyben szólt a fiatalok egészséges egyéni veszélytudat kialakításának fontosságáról, mely elősegítheti az önmagukról és másokról való gondoskodás képességét, a felelős gondolkodást.

Költséghatékony védelem

Dobson Tibor tű. ddtbk., az MTSZ elnöke elmondta: a szövetség felfelé ívelő pályán halad, amiben különösen nagy szerepe van az önkéntes tűzoltóságoknak. A hazánkban működő 767 önkéntes egyesület fejlesztése és gyarapítása az egyik legfontosabb feladat, az önkéntes tűzoltóságok működtetése ugyanis a legköltséghatékonyabb megoldás a települések védelmére – fogalmazott  Dobson Tibor. Mindebben pedig az állam is partner, hiszen tavaly mintegy 600 millió forinttal támogatta az ÖTÉ-k működését.

Hagyományőrzés, összetartás

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósság igazgatója mérföldkőnek nevezte a konferenciát. Az ezredes kiemelte, hogy Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, akik az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be. Fontos a hagyományok őrzése, hiszen ezáltal értékek és közösségek teremtődnek, melyben összetartás és erő rejlik.

Ezt követően Madari Andor, a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke számolt be az egyesület munkájáról, majd pedig a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekarának karnagya, Szőke Ferenc mutatta be a társulat öt éves - felfelé ívelő - pályafutását. A konferencia programját színesítette a tűzoltózenekar házi koncertje.

A zenei élményt Sindrity Józsefnek, a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének előadása követte, majd Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatója tartott előadást, valamint Borsos Mihály, a Tűzoltó szerkocsik Magyarországon című kiadványról beszélt.

A rendezvényt Béres Ferenc, a Magyar Tűzoltó Szövetség Hagyományőrző Bizottság vezetőjének beszámolója zárta.

Forrás és fotó: Bács-Kiskun MKI, valamint Baon.hu