Hírek

Elhunyt Eőry Ernő, a szlovén-magyar tűzoltó kapcsolatok motorja
2016. november 01. 08:59
Hatalmas veszteség érte a magyar és a szlovén tűzoltó mozgalmat. Életének 81. esztendejében elhunyt Eőry Ernő, a Szlovén Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki a Magyar és a Szlovén Tűzoltó Szövetség, a határmenti kapcsolatok, és a nemzetközi együttműködés fő motorja volt évtizedekig.

Eőry Ernő 1936. január 16-án született magyar parasztcsaládban, a szlovén magyar határ melletti Hodos településen, a Muravidéken. Érettségi után, mint mezőgazdasági szakértő töltött be különböző posztokat. Pályafutása alatt sok helyen dolgozott. Dolgozott kereskedelmi szervezeteknél, tagja volt a Muraszombati Közgyűlésnek, és a Szlovén Köztársaság Országgyűlésének. Mindig szívén viselte a magyar kisebbség és a tűzoltó egyesületek ügyét Szlovéniában.

Társadalmi elkötelezettsége vitte a Szlovén Tűzoltó Szövetségbe, ahol 1950 óta tevékenykedett. Munkája elismeréseként 1984-ben alelnökké választották, majd 1989-ben elnökké. Elismertségét mis sem jellemzi jobban, minthogy halála napjáig a szövetség tiszteletbeli elnöke volt.

Elnökként  a tűzoltók oktatását és képzését, az operatív tevékenység fejlesztését, a fiatalok utánpótlását és beilleszkedését a tűzoltóságok kötelékébe, és a tűzoltó szövetség megerősítését tartotta fő célkitűzésének. Sok energiát fektetett a szlovén tűzoltó egyesületek történelmi és kulturális örökségének megőrzésére.

Nemzetközi tevékenységének elismerése, hogy elnöksége alatt vették fel a Szlovén Tűzoltó Szövetséget a CTIF-be. 

Magyarországon folyamatosan kereste és építette a kapcsolatot a Magyar Tűzoltó Szövetséggel. Számos rendezvényen vett részt, támogatta Szövetségünk határon túli tevékenységét. Kíváló kapcsolatokat ápolt a Zala és Vas megyei tűzoltókkal. Motorja volt a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” „Mentsünk Együtt” Európai Uniós pályázatnak. Minden tevékenységével a határon átnyúló együttműködés fejlesztését szorgalmazta.

A gyászszertartásra 2016. november 3-án, Muraszombaton, a temetésre pedig 2016. november 4-én, a hodosi temetőben kerül sor.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

 

A Szlovén Tűzoltó Szövetség eredeti gyászjelentése:

OSMRTNICA

Obveščamo vas, da je umrl

ERNEST EÖRY,

častni predsednik Gasilske zveze Slovenije.
Žalna seja bo v četrtek, 3. novembra 2016, ob 17.00 uri v prostorih PGD Murska Sobota.
Gasilski pogreb bo v petek, 4. novembra 2016, ob 14.00 uri, na pokopališču v Hodošu.
Gasilska zveza Slovenije


GYÁSZJELENTÉS


Tudatjuk, hogy

Eőry Ernő,

a Szlovén Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli elnöke elhunyt.
A gyászszertartásra 2016. november 3-án csütörtökön, 17 órakor kerül sor Muraszombaton. 
A temetés 2016. november 4-én, 14 órakor lesz, a hodosi temetőben.

Szlovén Tűzoltó Szövetség


 

Kapcsolódó információk: