Hírek

Küldöttgyűlés Budapesten
2015. december 08. 10:41
Magyar Tűzoltó Szövetség december 8-én, a Dologház utcai laktanyában tartotta éves küldöttgyűlését, ahol az eddig megtett út és a következő évi feladatok, a munkaterv és a jövő évi költségvetés volt a fő napirendi téma.

A Magyar Tűzoltó Szövetség 2015. december 8-án tartotta Küldöttgyűlését Budapesten, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dísztermében.

Elismerések a MTSZ éves küldöttgyűlésen

Az MTSZ küldöttgyűlésén, december 8-án, a Dologház utcai laktanyában Prof. Dr. Bleszity János ny. tű. altábornagynak és Ifj. Bodó László önkéntes tűzoltónak adott át elismerést Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

Bevezetőjében a MTSZ elnöke méltatta Prof. Dr.  Bleszity János ny. tű. altábornagynak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének igazgatójának, a Magyar Tűzoltó Szövetség életében kifejtett több évtizedes munkáját. A tábornok úr országos parancsnok helyettesként már a tűzoltó szövetség újjáalakulásának is egyik vezetője volt, majd 1996-tól 16 évig alelnökként, ezt követően nyolc évig a CTIF (a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség) alelnökeként képviselte a hazai tűzvédelmet. A MTSZ elnöke Altábornagy Úrnak a tűzvédelem és a tűzoltóság nemzetközi kapcsolatainak érdekében több évtizeden át kifejtett kiemelkedő tevékenységéért munkásságát elismerő, egyedi tervezésű emléktárgyat adományozott.

A Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület önkéntes tűzoltóját, ifj. Bodó Lászlót, gróf Széchenyi Ödön emlékplakettben részesítette a MTSZ elnöke a tűzoltósport terén elért kiemelkedő eredményeiért.

Az idei TFA-bajnokságon Ifj. Bodó László egyszerre két aranyérmet is szerzett. Az augusztus végén zajló tűzoltóverseny dupla első helye kiemelkedő teljesítménynek számít.

Orosházán,  augusztus 29-én zajlott a „Toughest Firefighter Alive” (a világ „legkeményebb” vagy „legszívósabb” tűzoltója) bajnokság, amelyet az erő, a kitartás és a vasakarat tökéletes összhangja jellemezte. Ifj. Bodó László korcsoportjában, és a magyarországi összesítésben is a dobogó legfelső fokára állhatott

Az elismerések átadását követően Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese tájékoztatta a küldötteket az elmúlt időszak eredményeiről. Az idei évben már 520 önkéntes egyesület kötött együttműködési megállapodást a hivatásos tűzoltóságokkal, 4 ezer vonulást végezve. Az sms riasztás jó hatása ma már az adatokban is megjelenik. Huszonnégyre nőtt az önállóan beavatkozó önkéntes egyesületek száma és január elsején újabb öt ÖTE beállása várható. Ezzel az általuk védett lakosság száma 707 ezer főre nőtt, s mindezt döntő többségében olyan területen, ahol a hivatásosok vonulási ideje magas.

A létesítményi tűzoltókról szólva a főigazgató-helyettes elmondta, hogy a beavatkozásaik 90%-át saját hatáskörben látják el, jó felszerelésekkel rendelkeznek.

Az önkormányzati tűzoltóságoknak is fontos a szerepük, hisz többségük ún. fehér folton működik, technikai fejlesztésükre kell a jövőben, akár pályázatokba történő bekapcsolódásukkal, nagyobb erőfeszítéseket tenni. A pályázatokban az elmúlt évben komoly sikereket ért el a MTSZ, amihez és a végzett munkához gratulált a vezérőrnagy úr.

Professzor Dr. Bleszity János ny. tű. altábornagy hozzászólásában ismertette az elmúlt évtizedek eredményeit, esetenként hullámzó szövetségi sikereit, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a tűzvédelem fejlesztéséhez két dolog fontos a technika és a képzés. Az ebben elért eddigi eredményekhez gratulált az MTSZ vezetésének.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke bevezetőjében szólt arról az útról, ami az egység megteremtéséhez vezetett. Kialakult az a szervezeti struktúra, ami az előrelépés feltételeit megteremti. Sikerült növelni az anyagi támogatást, különösen az egyesületek körében. További feladatként jelölte meg az önkormányzati tűzoltóságok technikai feltételeinek javítását, az MTSZ ismertségének és elismertségének fokozását.

Komoly eredmény a nemzetközi és a határ menti kapcsolatok újrafogalmazása, a hagyományápolás (Béres Ferenc) és a sportmunka (Mihály János) színvonalának fejlődése és a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat létrehozása és sikeres programjai.

A jövő évi célok között kiemelte az önkormányzati tűzoltóságok technikai fejlesztésének segítését és a megkezdett úton minden tagszervezet munkájának támogatását.

Hegymegi Ildikó ismertette a jövő évi költségvetési terv fő számait.

A munkatervet és a költségvetési tervet a jelenlévő 43 küldött 42 igen és egy tartózkodás mellett elfogadta.

Balogh László hozzászólásában az eddigi eredményeket méltatva, a szakmai bizottságok működése érdekében nagyobb aktivitást kért a tagozatoktól. Felajánlotta az ifjúsági bizottság 10-18 éves korosztályra kidolgozott képzési programjait annak érdekében, hogy egységes, korszerű elvek mentén zajló képzéseket tartsunk.

Stockerné Egyed Emilia az éves elszámolásokkal kapcsolatos tudnivalókat ismertette, jelezve, hogy rövid a határidő.

Kelemen Zsolt a NEA pályázatra és annak határidejére hívta fel a figyelmet és ismertette az idei év imponáló eredményeit (NEA, Vidékfejlesztési, Hankook).

Mihály János az idei és a jövő évi tűzoltó sportversenyekről számolt be a küldöttgyűlés résztvevőinek.

A küldötteknek és rajtuk keresztül valamennyi tagunknak megköszönte az idei évben végzett munkát Dobson elnök úr, egyben kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog új esztendőt kívánva bezárta a küldöttgyűlést. 

Fotó: Kis-Guczi Péter


 

Kapcsolódó képek:

Küldöttgyűlés Budapesten Küldöttgyűlés Budapesten Küldöttgyűlés Budapesten
>>> További képek a galériában <<<