150 éve alapították a Soproni Tűzoltóságot
2016. szeptember 19. 14:51
A soproni tűzoltóság 150 éves alapítása alkalmából 2016. szeptember 16-án ünnepi megemlékezést szervezett a katasztrófavédelem, amely rendezvényt jelenlétével megtisztelte Firtl Mátyás az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke, országgyűlési képviselő, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Sallai Péter tű. dandártábornok, Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is.

A jubileumi ünnepségre meghívták a társ- és együttműködő szervek vezetőit, a közintézmények, illetve karitatív szervezetek, valamint a burgenlandi tűzoltóság képviselőit, továbbá a megye és a város aktív, nyugdíjas és tiszteletbeli tűzoltóit, az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjait és a létesítményi tűzoltókat.

Magyarországon elsőként 1866-ban Rösch Frigyes alapított Sopronban önkéntes tűzoltó és torna egyesületet, melyet parancsnokként vezetett.

Az ünnepségen emlékeztek mindazokra, akik a 150 év alatt soproni tűzoltóként önzetlenül védték embertársaik életét és vagyonát a tűztől. Az ünnepi beszédek és megemlékezések mellett, ahol felidézték az elmúlt százötven év történéseit, köszöntötték a kerek évfordulójukat ünneplő nyugdíjas kollégákat, de emlékérmek, emléktárgyak átadására és tiszteletbeli tűzoltó cím adományozására is sor került.

A rendezvény megvalósításához jelentős mértékben hozzájárult Sopron Megyei Jogú Város önkormányzata, az „Ubi dolor, ibi vigiles” Alapítvány és a Magyar Tűzoltó Szövetség.