Hírek

TFA: magyar sikerek
2016. augusztus 30. 11:59
2016. augusztus 26-27-én, Orosházán zajlott a Toughest Firefighter Alive. A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tű. törzsőrmester vitte el.

A Toughest Firefighter Alive (kb. „A világ legkeményebb tűzoltója”) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságot idén a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Orosháza-Gyopárosfürdőn és a város főterén. A kétnapos küzdelmen az ország minden részéről érkező magyar versenyzők mellett horvát, lengyel, román, szlovák és osztrák versenyzők mérték össze kitartásukat és erejüket.

Már az első verenynap alaposan megizzasztott minden résztvevőt. Teljes bevetési védőruhában kellett először tizenöt kilogrammos ballonokat cipelniük húsz méteren keresztül, majd egy három méter magas tűzoltópalánkon átmászniuk, ötvenszer lesújtaniuk egy hatkilós kalapáccsal, két dugólétrát elvinniük és felállítaniuk, végül egy farönkről kellett kézifűrésszel egy „szeletet” levágniuk. A hatodik feladat akár frissítőnek is mondható ezek fényében: egy vízzel teli medencében kellett megtenniük a távot, amihez levehették a védőruhát – cserébe viszont húsz kilós málhát kaptak.

A második versenynap az alapvezeték negyven méterre történő kihúzásával, és egy sínpályára helyzett, hetven kilós fémtömb tízkilós kalapáccsal történő meghajtásával kezdődött – persze a teljes bevetési védőruhát ismét felvéve. Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilós bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül. Ha az utóbbival is megbirkózott a versenyző, akkor kettő, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, ahol az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett súlyt is felhúzta. Végül a kannákkal együtt legyalogolt az állványról és utolsó feladatként a cél előtt át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ezután már csak egy feladat maradt hátra, végleg leállítani az időmérést.

A próba emberfeletti teljesítményt követelt meg mindenkitől. A csehek kettős győzelmet arattak: a harminc év alattiaknál Haderka Jan bizonyult a legjobbnak, a harminc és negyven év közöttiek versenyében pedig Moles Petr győzött. A negyven feletti kategória legjobbja a Zala megyei Ugranyecz Miklós tű. főtörzsőrmester lett.

A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tű. törzsőrmester nyerte el.

Gratulálunk a győzteseknek!

(Tudósítás: BM OKF; képek: beol.hu)


 

Kapcsolódó képek:

TFA: magyar sikerek TFA: magyar sikerek TFA: magyar sikerek
>>> További képek a galériában <<<