Hírek

Tízéves a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság
2015. december 09. 10:33
Az igaz hitből fakadó testvéri szeretet, az irgalmasság szép példáját mutatják és gyakorolják nap mint nap azok a bátor derceni férfiak, akik Zsukovszky Miklós helyi lelkész-esperes vezetésével tíz évvel ezelőtt megalapították a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóságot. Azóta több száz bevetésen álltak helyt, ott voltak árvízhelyzetben, közúti balesetnél, oltottak kigyulladt lakóházakat, középületet, templomot. Önkéntesen, ingyen, krisztusi szeretettel mennek segíteni a bajbajutottakon, vallják a régi tűzoltójelszó igazát: Istennek dicsőség, egymásnak segítség.

Kárpátinfo hetilap

A tízéves jubileumot  az elmúlt pénteken ünnepi istentiszteleten méltatták, ahol Zsukovszky Miklós hirdette az igét az irgalmas samaritánus példázata alapján. Az irgalmasság az ember szívéből indul ki, és gyakorlati, kézzel fogható cselekedetekben nyilvánul meg, fogalmazott a lelkipásztor.

Az irgalmasság célja: segíteni annak, aki bajban van, oka pedig, hogy mérhetetlenül hálásak vagyunk Istennek, mert Tőle még nagyobb irgalmasságot kaptunk: Ő nem nézi bűneinket, megbocsátott nekünk, ezért hálából gyakoroljuk az irgalmasságot embertársaink felé. Nem azt kell nézni, ki az, aki segítségre szorul, milyen nemzetiségű, vallású, bőrszínű, hanem ha bajban van, és tudunk rajta segíteni, meg kell tennünk. Mert – mint ahogy azt Jakab apostol tanította – „Aki tudna jót cselekedni, de nem cselekszi, bűne az annak”.

A derceni tűzoltók sem érdemeket akarnak szerezni, hangsúlyozta az esperes. Azért szolgálnak, mert szeretik Istent. Bár ez a szolgálat, ez az irgalmasság sokszor bizony veszélyes, de ennek tudatában is mennek, mert vallják, hogy aki bajban van, azon segíteni kell. Előttük van a krisztusi intés: „Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást”.

A derceni önkéntes tűzoltóság szolgálata áldást jelent életükre, és békességet a közösségnek.

Hitük, kitartásuk, emberségük példaként áll nem csupán az itteni lakosság előtt, de Magyarország is hálás a dunai árvíznél nyújtott bátor kiállásért, és a hivatásos tűzoltók is felnéznek rájuk, fogalmazott Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, aki ez alkalomból kitüntetéseket, okleveleket és emlékplaketteket adott át a derceni önkéntes lánglovagoknak és a tűzoltóság támogatóinak. 

Elismeréssel szólt a jubiláló csapat összetartásáról, bajtársiasságáról, bátor és önzetlen tenni akarásáról Páll Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke és Buhajla József, ungvári magyar főkonzul. Hálás vagyok a hitben élő, őrálló tűzoltókért, kezdte köszöntőjét Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, aki annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a derceniek példáját más gyülekezeteknek is követni kellene, több ilyen lelkes önkéntesekből álló csapatot kell megalapítani, és ehhez, lehetőséghez mérten, igyekeznek biztosítani a tárgyi feltételeket is. A megyei, a munkácsi és a beregszászi járási katasztrófavédelmi osztályok vezetői nagyra értékelték a derceni önkéntesek szakmai felkészültségét, felszereltségét, illetve azt, hogy mindig készen állnak a bevetésre, és sokszor hivatásos tűzoltókat megszégyenítő kiállásról tesznek bizonyságot. Bajban ismerszik meg az ember, tartja a mondás. Nos, ezek a bátor férfiak, akik tíz éve mindig készenlétben állnak, hogy segíteni tudjanak a bajbajutottakon, igazi példái a nagybetűs Embernek, fogalmazott BiróOkszána megyei képviselő, aki hangsúlyozta: a baj, a veszély összeköt és megerősít bennünket abban, hogy csak együtt, összefogással tudunk előre haladni. Ez a csapat azért erős, mert a Jó Istennel mennek bevetésre, hangsúlyozta Biró Lajos járási képviselő, aki azt is kiemelte, hogy a derceni önkéntes tűzoltóság nem csupán a falunak, de a kárpátaljai magyarságnak is elismerést vívott ki. (Zsukovszky Miklós ezúttal mondott köszönetet a képviselő házaspárnak, akik eddig is sokat tettek azért, hogy a tűzoltóautók tankjába üzemanyag is kerüljön.) Egymás terhét hordozzátok, szól valamennyiünkhöz az ige. Ezt a derceni önkéntes tűzoltók nap mint nap meg is élik, fogalmazott Máthé Richárd beosztott lelkész (Izsnyéte). Harcold meg a hitnek nemes harcát, szól a figyelmeztetés. Ezt teszik ezek a tűzoltók, akiket a hit harcosainak nevezett Bartha Attila segédlelkész (Fornos). Köszönetet mondott a közösségnek, a bajbajutottaknak nyújtott segítségért Máté Gyula polgármester és Patai Marina igazgató.

A köszönő szavak mellé mit tehetnénk még? Azt kívánjuk, hogy minden bevetés után épségben hazatérjenek ezek a bátor férfiak. Akik között van őszhajú nagyapa, ereje teljében lévő családapa, és az önálló élet útján épphogy csak elinduló fiatalember egyaránt. Akik ezen a napon, miután hálát adtak Istennek az eltelt tíz évért, azért, hogy mindeddig megtartotta őket, azt is bizonyították, hogy mulatni is tudnak együtt. Az Itaka étteremben szervezett ünnepi vacsorán együtt ültek a gazdagon terített asztal mellé a bajtársak, akik ezúttal a feleségeikkel, gyerekeikkel együtt szórakoztak. A talpalávalót a haláboriBózsár zenekar biztosította.

 

Marton Erzsébet


 

Kapcsolódó képek:

Tízéves a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság Tízéves a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság Tízéves a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság
>>> További képek a galériában <<<