Köszöntő a Tűzoltók Napja alkalmából
2024. május 03. 07:00
A közelgő május 4., Flórián-nap, vagy a Tűzoltók Napja alkalmából Dobson Tibor tű. vőrgy., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének köszöntőjét tesszük közzé.

Tisztelt Tűzoltó Bajtársak!

Május 4. a Tűzoltók Napja, amikor ráirányul a megérdemelt figyelem, azokra az emberekre, akik magyar tűzoltóként hivatásszerűen vagy önkéntesen, határainkon innen és azokon túl azt vállalták, hogy minden életre és értékre vigyáznak.

A Magyar Tűzoltó Szövetség több mint 150 éves múltra tekint vissza. Ez a másfél évszázad hazánk történelmének jelentős eseményekkel, eredményekkel teli időszaka, amelyre méltán büszkék lehetünk, elődeink munkája eredményeként is!

Az olyan kiemelkedő nevek mellett, mint gróf Széchenyi Ödön, Rösch Frigyes vagy Szilvay Kornél, mindazokat a tűzoltókat megilleti az elismerés, akik a múltban és a jelenben fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a tűzvédelem ügyét előremozdítsák, honfitársaink pedig életüket és anyagi javaikat biztonságban tudhassák.

A tűzoltók számára a tűzvédelem ügye nem csupán egy munka, hanem szó szerint hivatás, ezért elismerés illeti a Magyar Tűzoltó Szövetség összes tagját, és természetesen a hivatásos bajtársainkat is!

• Az önkéntes tűzoltók szabadidejüket arra áldozzák, hogy Magyarországot biztonságosabbá tegyék, legyen szó akár természeti vagy ipari, közlekedési veszélyhelyzetről vagy tűzvészről, akik önállóan vagy a hivatásosokkal vállvetve küzdik le a nehézségeket.
  • Az önkormányzati tűzoltókat, akik felelősség- és kötelezettségvállalásukkal tehermentesítik a hivatásos tűzoltókat, így védve a rájuk bízott területet.
  • A létesítményi tűzoltókat, akik gyárainkra, termelőüzemeinkre vigyáznak, így hazánk versenyképességét őrzik, munkahelyeket és életeket védenek meg.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség és tagszervezetei nagyszerű érdemeket tudhatnak magukénak a hagyományőrzés, a hazafias nevelés, a nemzeti és nemzetközi kapcsolatok kiépítése terén is. A tűzoltók nem csupán életünkre vigyáznak példamutató magatartásukkal, segítőkészségükkel, önzetlenségükkel közösségi életünk motorját, kisebb és nagyobb településeink összetartó erejét jelentik.

A fentiek figyelembevételével köszöntöm valamennyi Tűzoltó Bajtársamat és hozzátartozóikat, akik támogatása és türelme nélkül nem lehetne sikeresen helytállni az embert próbáló nehézségek során.

Az előttünk álló kihívások, célok és feladatok teljesítéséhez további sikereket, jó erőt és egészséget, biztonságos szolgálatellátást kívánok, egyben tisztségem betöltéséhez nyújtott bizalmat köszönöm!

„Istennek dicsőség, egymásnak segítség!”