Hírek

Tűzoltó szövetségek Közép-Európai találkozója
2024. március 25. 11:09
Március 8-án a 2. Signal 112 kiállítás keretén belül Oberwartban, szervezték meg immár 2. alkalommal a Közép-Európai Tűzoltó Szövetségek találkozóját, ahol hét ország, köztük hazánk képviselője vett részt a megbeszélésen.

Az oberwarti kiállítási központban az egyesületek képviselői mellett, hét ország Tűzoltó Szövetségének képviselői is megjelentek, ahol részben a határokon átnyúló együttműködés jelentőségét és lehetőségeit beszélték meg, másrészt a tavalyi megbeszélés folytatásaként Európai Tűzoltó Szövetségi összefogás lehetőségeit és következő lépéseit vitatták meg.

A résztvevők:

Ausztria, Németország, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és Észak Macedónia Tűzoltó Szövetségeinek képviselői.

A tavalyi megbeszélés folytatásaként Karl-Heinz Banse, a Német Tűzoltó Szövetség elnöke tájékoztatást adott arról a CTIF-en belüli Európai Tűzoltó Szövetségi összefogás előkészítésének állásáról. Egyeztetett az új francia elnökkel, aki vállalta az előkészítő összejövetel szervezését Párizsban, amelynek meghívóját korábban már elküldték valamennyi európai országnak, ahol Tűzoltó Szövetség működik. Ezen hazánk is képviselteti magát. A lengyel, az osztrák, a cseh és a svájci szövetség elnökei is nyitottak voltak a találkozóval kapcsolatban.

Robert Mayer, az osztrák szövetség elnöke kiemelte, hogy Ausztria nagyon érdekelt abban, hogy az európai országok tűzoltó szövetségei egyeztessék érdekeiket és alakítsanak ki együttműködést, amelynek eredményeként egységesen képviselhetik érdekeiket az EU döntéshozóinál.

A Közép-Európai kezdeményezés jó kiindulópontja a Signal 112 kiállítás által teremtett fórum, amelynek eredményeként a kiállítást a jövőben minden páros évben Oberwartban rendeznék meg, a páratlan években pedig egy másik országban. Ante Sanader horvát elnök és a kiállítás szervezői jelezték, hogy 2025-ben Zágrábban rendezik meg a kiállítást.