Hírek

Tízéves visszatekintő: kommunikáció
2023. március 30. 13:38
A 2013–2023 közötti időszakról szóló visszatekintő-sorozatunkban ezúttal a kommunikációról ejtünk szót.

A Magyar Tűzoltó Szövetség 2013–2023 között jelentős mértékben erősítette szervezeten belüli, illetve a nyilvánosságot tájékoztató kommunikációját. A fejlesztések mögött rejlő elgondolás alapján annak, hogy a szövetség szakmai munkája sikeres lehessen, elengedhetetlen feltétele

  • a széles körben és egyszerűen elérhető, szövetséggel kapcsolatos információk,
  • a tagszervezetek, tagok és a szövetség között fennálló, mindennapi munkához szükséges, egyszerű kommunikációs lehetőség.

Ennek megalapozását célozta a 2017-ben indult, több lépcsős digitális fejlesztési projekt, amelynek keretén belül számos fejlesztés megvalósult, és sikerrel működik azóta is.

 

Honlapfejlesztés

A Magyar Tűzoltó Szövetség központi honlapjának tartalomfejlesztése során a szövetség „központi” híreinek, információinak, szakmai tartalmainak közzététele mellett egyre nagyobb hangsúly került a tagszervezetek – jellemzően az önkéntes tűzoltó egyesületek – eseményeinek bemutatására. Ennek érdekében többek között 2019 óta hetente jelenik meg az önkéntes és önkormányzati tűzoltók bevetéseit összesítő hírfolyam is.


A tuzoltoszovetseg.hu forgalmi adatai 2018–2022 között. Látogatószám összesen: 226 500, oldalletöltések: 349 864 (forrás: Google Analytics)

 

Facebook-oldal

A 2017-ben létrehozott Facebook-oldal tartalomkészítése során a honlap volt az irányadó mérték, ezért az 2018-tól egy olyan csatornaként működik, ahol nem csupán a Magyar Tűzoltó Szövetség, de számos önkéntes tűzoltó egyesület életébe, eseményeibe betekintést nyerhet a közvélemény. A Facebook-oldal – dinamikus növekedésének köszönhetően – 2023-ra az MTSZ fő kommunikációs csatornája, ahol szakmai konzultációk, felmérések, tájékoztatások és projekt disszeminációk lefolytathatók.


A Facebook-oldal elérése 2022-ben (forrás: Meta)

 

Levelezőrendszer

A belső kommunikációt elősegítendő 2019-ben a Magyar Tűzoltó Szövetség és huszonkét tagszervezete (megyei tűzoltó szövetségek, Budapesti Tűzoltó Szövetség, Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége, Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége) központilag fejlesztett és adminisztrált levelezőrendszere készült el. Ennek segítségével biztonságos, egységesített, a modern szabványoknak megfelelő e-mail-rendszer áll rendelkezésre.

 

Tagszervezeti honlaprendszer

2019-ben összesen huszonkét, az MTSZ saját honlapjának aldomainjein elérhető honlap készült el, melyet a tagszervezetek (a vármegyei szövetségek, a fővárosi szövetség, valamint az önkormányzati, illetve létesítményi tagszervezetek) használatra átvehettek. Az egységes arculattal és szerkezettel készült honlaprendszer különlegessége, hogy – a tagszervezetek tehermentesítése céljából – központi adminisztrációval, egyszerre is kezelhetők, így a szövetség összes tagszervezetét érintő bejegyzések és információk egyszerre és gyorsan megoszthatók minden honlapon.

 

Nyilvánosság tájékoztatása

A Magyar Tűzoltó Szövetség vezetése nagy hangsúlyt helyezett a transzparens és proaktív tájékoztatásra, amely a honlapon közzétett, működéssel kapcsolatos információk – elnökségi ülések jegyzőkönyvei, közgyűlési határozatok –  megjelenítése mellett a sajtónyilvánosságra is kiterjed.

Ennek szellemében a sajtó képviselői több alkalommal is kötetlen beszélgetésen tudhattak meg mindent az éppen aktuális fejlesztésekről és a szövetség tevékenységéről, illetve kérdezhették bármilyen témában az elnökség jelen lévő tagjait.

 

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása. 

Előzmény: Tízéves visszatekintő: szakmai napok

A „Tízéves visszatekintő” című kiadvány „hagyományos” formátumban ide kattintva tölthető le: [pdf]