Hírek

Önállóan avatkozhatnak be a szigetmonostori önkéntesek is
2023. március 10. 12:59
Március elsejétől már hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is beavatkozhatnak a Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Ez a nyolcadik önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület Pest vármegyében. Az erről szóló dokumentumot március kilencedikén Szigetmonostoron adta át az egyesület elnökének Sándor László tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője.

A beiktatási ünnepségen elsőként Sándor László köszöntötte a résztvevőket. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek létrehozásának folyamata idén már évtizedes múltra tekint vissza, 2013 óta egyre több egyesület avatkozhat be a hivatásos tűzoltóegységek jelenléte nélkül. Hozzátette, a Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület a vármegyében a nyolcadik, országos szinten pedig a hatvannegyedik önállóan beavatkozó egyesület. A csapat ráadásul speciális területen dolgozik, hiszen bár légvonalban több tűzoltóság is közel van, a sziget megközelítése egyedi, az egyesület pedig a Szentendrei-sziget belsejében látja el feladatait. Az alezredes beszélt arról is, hogy az önálló beavatkozói tevékenység nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is, az egyesület évi háromezer órányi készenlétet vállalt, és azt, hogy a tagok riasztás esetén tíz percen belül elindulnak a káreset helyszínére. 

Ezután dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a terület országgyűlési képviselője emelkedett szólásra, aki egy hasonlattal nyitotta a beszédét. Mint mondta, parlamenti képviselőként az egyesület önállóvá válásának útját végigkövetni olyan volt, mint amikor egy emberből cselekvőképes polgár válik – egy hosszú folyamat zárult most eredményesen. A politikus beszélt arról, hogy az egyesület jelentősen hozzájárul a környéken élők élet- és vagyonbiztonságához. Vitályos Eszter örömét fejezte ki, hogy már második alkalommal ünnepelhet együtt az egyesülettel, hiszen akkor is ott volt, amikor a Magyar Falu program keretében átadták az önkéntesek tűzoltószertárát. 

A következőként felszólaló Molnár Zsolt, Szigetmonostor község polgármestere felidézte az egyesület történetét. Beszédében kiemelte a hivatásos katasztrófavédelem és az egyesület együttműködésének, valamint a kapott támogatások fontosságát. A település vezetője felidézte azokat a jelentősebb alkalmakat, amikor számíthattak az önkéntesek munkájára, így szólt a többi között a tíz évvel ezelőtti történelmi dunai árvízről éppúgy, mint a számos műszaki mentésről. Molnár Zsolt hangsúlyozta, az egyesület aktívan támogatja a szentendrei tűzoltóság munkáját. 

A köszöntőket követően Sándor László átadta Tóth János Bence elnöknek és Tekes Tamás parancsnoknak az önálló beavatkozásra feljogosító dokumentumokat, Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója pedig a mentori igazoló dokumentumot adta át.

Az egyesület részéről Kovács Benedek alelnök mondott ünnepi köszöntőt. Az előtte szólókhoz hasonlóan köszönetét fejezte ki a kapott állami és önkormányzati támogatásért, a tagoknak és családtagjaiknak a befektetett munkáért, azért, hogy számos alkalommal áldozták fel szabadidejüket egy-egy hétvégi gyakorlás, felkészülés kedvéért. Mint mondta, ennek a sok lemondásnak az eredménye is az, hogy most megkapták az önálló beavatkozáshoz való jogot. 

A rendezvény végén a Pest vármegyei katasztrófavédelmi igazgató arról beszélt, hogy az egyesület aktív a Szentendrei-sziget négy településének védelmében. Hozzátette, az országos pályázatok jó alapot adnak az önkéntes tűzoltó egyesületek folyamatos fejlődéséhez, fejlesztéséhez. A tábornok kijelentette, a vármegyei igazgatóság a jövőben is támogatja az egyesületet, hogy meg tudjon felelni az újonnan vállalt feladatoknak. 

A Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2008-ban alakult meg, majd tíz év működést követően beszüntette tevékenységét. A megszűnt egyesület tagjainak egy része 2019-ben ismét életre keltette az egyesületet új egyesületként, de a régi értékeket képviselve. Jelenleg tizennégyen vesznek részt a munkában. Az egyesület jó kapcsolatot ápol a helyi civil szervezetekkel, a környező települések önkormányzataival, iskoláival és óvodáival. Évente több elméleti és gyakorlati oktatást szerveznek, részt vesznek a szentendrei hivatásos tűzoltó-parancsnokság által szervezett gyakorlatokon. Az egyesület augusztus 26-án sikeresen végrehajtotta a váci katasztrófavédelmi kirendeltség által szervezett rendszerbeállító és minősítő gyakorlatot.

Az egyesület tagjai egy Scania P93 250, 3000 literes tartállyal felszerelt gépjárműfecskendővel és egy Mitsubishi L200-as gyorsbeavatkozó szerrel ügyelnek négy település – Szigetmonostor, Pócsmegyer, Tahitótfalu, Kisoroszi – tizenháromezer-száztizenöt lakosának biztonságára. 2022-ben negyvennyolcszor működtek közre káresemények felszámolásában. Az egyesület rendelkezik szertárral, amelyet folyamatosan fejleszt. A terveik között szerepel a tetőtér bővítése, ahol oktatóhelyiséget szeretnének kialakítani.