Hírek

Beavatkozások 2023. feb. 27. – márc. 5.
2023. március 08. 13:54
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Pest vármegye

Szerelés közben ráesett egy autó az alatta lévő emberre hétfőn, a kora esti órákban Farmos külterületén, egy családi ház udvarában. A gépkocsi alá szorult ember kimentéséhez a katasztrófavédelem segítségét kérték. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók speciális tűzoltóeszközzel megemelték a járművet, az alatta lévő embert kimentették, majd átvizsgálták a gépkocsit. A kimentett férfi életét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen meghalt. 

Somogy vármegye

Március 4-én valamivel 12 óra után riasztást érkezett Somogytúr külterületére avartűzhöz. A területen több hektáron égett az aljnövényzet. A látrányi önkéntes tűzoltók négy fővel vonultak a tűzhöz, így a siófoki hivatásos tűzoltókkal együtt kéziszerszámokkal, puttonyfecskendőkkel és kettő sugárral fékezték meg.

Nógrád vármegye

Hat méter mély árokba csúszott egy traktor hétfőn délelőtt a Bokor és Buják közötti aszfaltos erdészeti úton. A pásztói és szécsényi hivatásos tűzoltók mellett a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület négy önkéntese vonult a helyszínre. A tűzoltók áramtalanították a járművet, melyet a vezetője el tudott hagyni, ezután kisegítették bajbajutottat az árokból, majd az önkéntesek terepjárójával a mentőautóhoz vitték. A sérültet a mentők kórházba szállították.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfőn kora este egy szécsényi családi házban. Senki nem lett rosszul, sérülés sem történt, az otthon tartózkodó két ember a tűzoltók kiérkezése előtt átszellőztette és elhagyta a házat. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek, melyek a konyhában levő gázkazán közelében minimális mértékben kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere a kazán használatát annak felülvizsgálatáig megtiltotta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a lakók a fűtést más módon meg tudták oldani. A Szécsény és Térsége Polgárőr Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület önkéntesei is a helyszínre vonultak.

Hét hektáron gyulladt meg a nádas tegnap délután a Nógrád vármegyei Mátraterenye határában. A bátonyterenyei és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel fékezték meg a lángokat, az oltási munkálatokat az erős szél nehezítette.

Békés vármegye

Egy kazánház melletti szeméttároló gyulladt ki hétfőn este Füzesgyarmaton, a Dobó utcában. A melléképületet is veszélyeztető égő kukát a helyi önkéntes és a szeghalmi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a tűzzel érintett területet, valamint a kazánház tetőszerkezetét hőkamerával átvizsgálták. A tűz a környezetére nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű és a gaz az ibrányi Pacsirta utca végén hétfőn. A 38-as főút mellett, Tiszanagyfalunál húsz négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet. A szabadtéri lángokat a nyíregyházi hivatásos, az ibrányi önkormányzati és a rakamazi önkéntes tűzoltók fékezték meg.

Tolna vármegye

Teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres lakóépület és annak tetőszerkezete kedden este Nagyszékely külterületén. A lángok a közeli, harminc négyzetméteres melléképületet nem érték el. A sárbogárdi hivatásos és sárbogárdi önkéntes, valamint a tamási önkormányzati tűzoltók három vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet. Az épület két felnőtt és négy gyermek lakója másik ingatlanjukba költözött. Személyi sérülés nem történt.

Heves vármegye

Tűz ütött ki egy melléképületben Nagyúton, a Petőfi Sándor úton. A csaknem huszonöt négyzetméteres, faszerkezetű építmény teljes terjedelmében égett. A füzesabonyi és a hevesi hivatásos, valamint a nagykúti önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd elfojtották a lángokat.

Bács-Kiskun vármegye

Egy melléképület égett kedden délután Orgoványon, az Ady Endre utcában. A helyszínen lévők elkezdték oltani a lángokat, a tüzet végül az orgoványi önkéntes tűzoltók eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Egy nyerges vontató pótkocsija égett teljes terjedelmében kedden délután az M1-es autópálya 133-as kilométerénél, Börcs térségében, a főváros felé vezető oldalon. A győri és a lébényi hivatásos, valamint a börcsi és az abdai önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. A kamion textiliparban használt műszálas cérnát, fonalakat és műanyag granulátumot szállított. A helyszínre érkezett egy rakodógép, amely szétbontotta az összeolvadt rakományt, amelyet a tűzoltók folyamatosan visszahűtöttek. A beavatkozás idejére az autópálya Budapest felé vezető oldalát teljes szélességében le kellett zárni. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Márc. 5-én riasztás érkezett, miszerint Győrszemerén a Felpéci úton egy kazánház kigyulladt, robbanás történt. A győrszemerei önkéntes tűzoltók, a győri hivatásos és a téti önkéntes tűzoltókkal közösen a Katasztrófavédelem Műveleti Szolgálat irányításával a teljes oltást elvégezték, a veszélyes részeket elbontották. (fotó: Győrszemere ÖTE)

Vas vármegye

Az M86-os főút külső forgalmi sávjában haladt a közútkezelő egyik kisteherautója Zsebeháza közelében, amikor hátulról belerohant egy csokoládét szállító nyerges kamion csütörtökön délután. A járművek az úton keresztbe fordulva, a forgalmat akadályozva álltak meg. A balesetben a kisteherautó sofőrje megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A répcelaki önkormányzati és a beledi önkéntes tűzoltók áramtalanították a kisteherautót, a kamiont nem kellett feszültségmentesíteni. Az egységek felitatták az úttestre folyt üzemanyagot és olajat. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.

Keménytűz volt Kőszegszerdahelyen a Hegyi utcában március 4-én. Egy családi háznál lévő vegyes tüzelésű kazán keményében lerakódott korom égett, amely veszélyeztette a tetőszerkezetet. A kiérkező egységek a tető szakaszos hűtése mellett folyamatosan távolították el a kéményszerkezetben égő/izzó részeket, hőkamerával átvizsgálták az érintett elemeket. A helyszínre a kőszegi hivatásosok mellett a Kőszegdoroszló ÖTE, Bozsok ÖTE, Kőszegszerdahely ÖTE önkéntes tűzoltói vonultak. (Fotó: Kőszegszerdahely ÖTE)