Beavatkozási szabályok – amikor a működő fotovoltaikus rendszert üzemen kívül kell helyezni
2023. január 20. 12:27
Szélvihar, árvíz alatt, után a napelemek üzemszerűen áramot termelnek, a tartószerkezetek törnek, deformálódnak miközben az egész rendszer áram alatt van. Az általánostól eltérő megoldásokat alkalmazhatunk csak.

Fotovoltaikus rendszer üzemen kívül helyezése

A) A fotovoltaikus rendszer szabályos leszerelése a következőképpen történik:

1. Kapcsoljuk ki az AC terhelés megszakító kapcsolót, vagy ha nem elérhető, a PV rendszer hibaáram-megszakítóját az elektromos panelen (AC). A „No grid available” vagy „OFF-Grid” üzemállapot ezután megjelenik az inverter kijelzőjén.

2. Kapcsoljuk ki az összes inverter egyenáramú terhelés-megszakítóját.

Ezzel a PV rendszer üzemen kívül van, de NEM teljesen feszültségmentes napközben! A napelem modulok DC kábelei ill. a húrok most nyitott áramköri feszültséggel rendelkeznek.

A kondenzátorok elektromos kisülési feszültsége még legalább 5 percig fennáll az inverterek egyenáramú csatlakozókapcsain.

B) A másik lehetőség!

Az inverterek egyenáramú vezetékeit először a tűzoltó kapcsoló vagy az egyenáramú terhelés-megszakító aktiválásával szakítjuk meg, majd egy AC terhelés-megszakító kapcsolóval, a napelemes rendszert le kell választani a közüzemi hálózatról.

Ellenőrzés

A fotovoltaikus rendszer üzemen kívül helyezése után mindig vegyük figyelembe az invertereken lévő állapotüzenetet. Így ellenőrizhető, hogy

• a PV rendszert leválasztották-e a váltakozó áramú hálózatról, és hogy
  • a szolármodulokon van-e üresjárati feszültség.

Napelemes rendszer üzemen kívül helyezése elárasztott épületekben

Elárasztott épületekben a PV rendszer feszültség alatt álló elemei a vízben lehetnek. Ezekre a területekre belépni tilos. Az áramellátás kikapcsolásához fel kell venni a kapcsolatot a helyi energiaszolgáltatóval. Ezután ellenőrizni kell, hogy más, még feszültség alatt álló egyenáramú elemek nem vezetnek-e be az elárasztott területekre. Ebben az esetben ezeket az alkatrészeket is le kell választani a napelem modulokról a DC terhelés-megszakító kapcsolóval.

Szélkárok a fotovoltaikus rendszerekben

A napelem modulok és tartószerkezeteik szélterhelés hatására bekövetkező károsodása esetén a napelemes rendszert le kell állítani, mielőtt hozzáérnénk a bármelyik eleméhez. A szolármodulok és a stingek egyenáramú csatlakozóit csak az áramkör megszakítása után szabad széthúzni és a szolármodulokat megérinteni a DC terhelés-megszakító kapcsoló kikapcsolásával.

• Szélkár után a napelem modulokhoz és a tartószerkezet fém részeihez csak akkor szabad hozzányúlni, ha a PV rendszer egyenáramú terhelés-megszakítói ki vannak kapcsolva, és a napelem modulok elektromos üresjáratban vannak.

Napelemes viharkár típusai

A PV modulok kiszakadnak a rendszerből vagy lerepülnek

A szél erősségétől függően a fotovoltaikus modulok kiszakadhatnak a rögzítésükből, vagy komplett rendszerek lerepülnek a tetőről. Nagyon nagy szélsebességnél még a legjobb rendszer is megadhatja magát. Ennek oka lehet: a rendszer hibás beépítése, a túl öreg tető vagy az alépítmény elégtelen kiépítése emelt lapostetős rendszerek esetén.

Repülő darabok csapódnak a PV rendszerhez

A szél által felkapott repülő tárgyak vagy letört ágak nekiütköznek a fotovoltaikus rendszernek, és károkhoz vezetnek. A kár az üvegtöréstől ágak vagy egyéb tárgyak által okozott repedésig, karcolásig terjednek, vagy mikrorepedéseket okozhatnak a modulokban

A napelem modulok kilazulnak

Ha a napelem modulok a vihar miatt meglazultak, akkor ez később okozhat problémát, ezért az utólagos felderítésnek erre is ki kell térnie. Mert ha ezek a modulok minden újabb széllel fel-le mozognak, akkor ezekben a modulokban nem kívánt mikrorepedések is megjelenhetnek, ami a fotovoltaikus rendszer hozamveszteségéhez vezethet.

Mi a teendő viharkár után?

A károsult figyelmét fel kell hívni, hogy ez most egy hibás elektromos rendszer, amelyet szakemberrel ellenőriztetni kell.

Ennek dokumentálnia kell minden láthatóan hibás (üvegtörött) vagy karcos modult.

Ezenkívül ellenőrizni kell az ágak vagy más tárgyak "repülési útvonalát", és ennek mentén a napelemeket ellenőrizni kell.

A modulokon kívül az alépítményt és annak rögzítéseit is ellenőrizni kell a megfelelő illeszkedést. A tetőre szerelt fotovoltaikus rendszereket is ellenőrizni kell, hogy továbbra is a tervezett helyzetben vannak-e. A megcsúszott rendszerek ugyanis károsíthatják a tetőfóliát.

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.