Hírek

Hagyományőrző Tűzoltók III. Nemzetközi Konferenciája
2016. március 04. 11:06
2016. február 28-án Balmazújvárosban került sor a Hagyományőrző Tűzoltók III. Nemzetközi Konferenciájára, a MTSZ Hagyományőrző Bizottsága és a Balmazújvárosi Hagyományőrző Tűzoltó Egyesület közös szervezésében. Az esemény fővédnöke Dr. Tiba István országgyűlési képviselő, fejlesztésért felelős miniszteri biztos, a helyi tűzoltóság elnöke volt.

Béres Ferenc tűzoltó alezredes, a MTSZ Hagyományőrző Bizottságának elnöke volt a konferencia levezető elnöke, aki aktuális évfordulókat megidézve, a nagy magyar tűzoltó feltalálókat és találmányaikat bemutatva, a rá jellemző közvetlen, de szigorú stílusban irányította az eseményeket.

A rendezvény Dr. Tiba István köszöntőjét követően Dobson Tibor tű. dandártábornok előadásával indult. A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke bemutatta a szövetség munkáját, jövőbeni terveit. Ezt követően Csóka Károly tű. ezredes, a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke ismertette a kárpát-medencei együttműködés lehetőségeit. 

Györgyfi Sándor tű. alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke előadásában Hajdú-Bihar tűzoltóságának múltja és jelene elevenedett meg. Ürge Lajos, a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka a szlovákiai önkéntes tűzoltóság történetét, jelenlegi helyzetét tárta a résztvevők elé.

Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója a dualizmuskori Magyar Királyság tűzoltó felszereléseiről és egyenruházatáról tartott tudományos alaposságú előadást a résztvevőknek, elősegítve ezzel a hagyományőrző munkát.

Végül Dr. Borsos Mihály fotóművész az előkészítés alatt álló „Tűzoltó szerkocsik Magyarországon” című tudományos-művészeti fotóalbumot mutatta be a résztvevőknek.

A szünetben az érdeklődők megtekinthették a megyei hagyományőrző tűzoltók muzeális szereit, valamint Báthor Pál vezetésével a Jászapáti Önkéntes Tűzoltók vízipuska-bemutatóját.

A nemzetközi konferencia beváltotta a hozzá fűzött reményeket, közelebb hozta egymáshoz a hagyományőrzéssel foglalkozó tűzoltó egyesületeket, hasznos információkkal segítette elő munkájukat.


 

Kapcsolódó képek:

Hagyományőrző Tűzoltók III. Nemzetközi Konferenciája Hagyományőrző Tűzoltók III. Nemzetközi Konferenciája Hagyományőrző Tűzoltók III. Nemzetközi Konferenciája
>>> További képek a galériában <<<