Hírek

Felhívás a téli útviszonyok veszélyeire
2022. december 12. 09:13
Beköszöntött az „igazi” tél: a meteorológus szakemberek a következő napoktól egyre hidegebb időre hívják fel a figyelmünket, ezért érdemes különösen nagy figyelmet fordítani az útviszonyokra és az autós közlekedésre.

Tapasztalatok szerint a viszonylag enyhe, száraz időszakban az autósok hajlamosak elfeledkezni a havas-jeges körülmények okozta veszélyekről, váratlanul éri őket a hirtelen beköszönő téli időjárás, de még most sem késő gondoskodni a biztonságról.

Ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Azokon a területeken, ahol hóesés, hófúvás várható, különösen érdemes inkább a főutakat választani, és – amennyiben az szükséges – hóláncot, lapátot, homokot magunkkal vinni.

Aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk. Az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor.

A hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.

Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható lesz. A tűzoltókat a 112-es, ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében.

 

Ne feledjük: a tűzoltók – legyenek akár önkéntes, akár önkormányzati, akár hivatásos tűzoltók – segítenek, ha baj van, ám sokat tehetünk azért, hogy a bajt elkerüljük!