Hírek

Beavatkozások 2022. nov. 21–27.
2022. november 29. 11:40
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Somogy megye

Hétfőn, a délutáni órákban a 61-es főúton, Iharosberény és Pogányszentpéter között pördült meg egy személyautó az úton és csapódott árokba. Az iharosberényi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A balesethez a csurgói önkormányzati tűzoltók is vonultak, akik segítettek a mentőszolgálat munkatársainak a sérült sofőrt a mentőautóba helyezni.

Veszprém megye

Keresztbe fordult és egy sávelválasztó betontömbnek csapódott, azt el is mozdította egy teherautó a 8-as főút 68-as kilométerénél hétfőn Herend térségében. A veszprémi hivatásos és a herendi önkéntes tűzoltók áramtalanítottak és biztosították a helyszínt a rendőrségi helyszínelés ideje alatt. A járműben ketten utaztak, egyikük megsérült, kórházba szállították.

Bács-Kiskun megye

Egy családi ház hetven négyzetméteres pincéjében keletkezett tűz kedden hajnalban Hartán, a Védgát soron. A solti és a kalocsai hivatásos, valamint a hartai önkéntes tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűz a lakóépületre nem terjedt át. Személyi sérülés nem történt, a lakókat rokonok fogadták be.

Hajdú-Bihar megye

Hétfő délután egy melléképület lángolt teljes terjedelmében Konyáron, a Temető utcában. A faépületben keletkezett tüzet a berettyóújfalui hivatásos és a konyári önkéntes tűzoltók vízsugarakkal oltották el.

Pest megye

Kedd délután négy személykocsi hajtott egymásba az M3-as autópálya 12-es kilométerénél, Budapest határában, a Gödöllő felé vezető oldalon. A fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket. Egyik balesetben sem sérült meg senki.

Kigyulladt az általános iskola tetőszerkezete kedden délután Nagykátán, a Zárda utcában. A tűzoltók kiérkezésekor az ezer négyzetméteres tetőszerkezet egy része égett, a tűz gyorsan és nagy területen terjedt, veszélyeztette a szomszédos lakóházakat. A nagykátai, a jászberényi, a monori, a ceglédi, a fővárosi, a hatvani és a gödöllői hivatásos, valamint a tápiószecsői, a györgyei, a szentendrei, a kókai, a farmosi, a gyömrői, a fóti, a péceli és a sülysápi önkéntes tűzoltók, több mint hatvanan, több oldalról támadva, vízsugarak, vízágyú segítségével oltották el a tüzet, illetve megakadályozták, hogy a lángok továbbterjedjenek. A munkát a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az iskola tetőszerkezete és a felső szintje teljes egészében égett, a tető több helyen beszakadt. A tűz keletkezésekor az épületben nyolcvan diák és hét felnőtt tartózkodott, akik időben, sérülések nélkül elhagyták az iskolát. Mivel a tűz a szomszédos társasházat is veszélyeztette, ezért onnan a tűzoltók huszonhét embert biztonságos helyre kísértek, akik a tűzoltást követően visszatérhettek otthonukba. Az épület felső része teljesen kiégett, oktatásra alkalmatlanná vált. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.


Fotó: Kóka ÖTE


Fotó: Tápiószecső ÖTE
 

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres melléképület szerdán délután Sóskúton, a Petőfi Sándor utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a melléképület már teljes egészében égett, a tűz egy százhatvan négyzetméteres, ponyvával fedett teniszpályát veszélyeztetett, a tűzben egy gázpalack felhasadt. A lángokat a sóskúti önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók oltották el, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átvizsgálták a kiégett épületet.

Győr-Moson-Sopron megye

Egy száz négyzetméteres családi ház égett kedden délután Kapuvár-Öntésmajorban, a Petőfi utcában. A kapuvári és a csornai hivatásos, valamint az osli önkéntes tűzoltók három vízsugárral oltották el a lángokat. A beavatkozást nehezítette, hogy a házat teljesen benőtte a növényzet, amit láncfűrésszel távolítottak el az egységek. A tűzoltók megbontották a tetőt is, hogy a további izzó részekhez hozzáférjenek. Az ingatlanban egy ember tartózkodott, aki sértetlenül elhagyta az épületet még azelőtt, hogy a tűzoltók megérkeztek volna. Mivel a ház lakhatatlanná vált, őt átmenetileg a művelődési házban helyezték el.

Egy személyautó és egy kavicsot szállító kamion ütközött össze szerdán délután a 82-es főúton, Nyúl belterületén. A pannonhalmi hivatásos és önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót és egy embert feszítővágó segítségével kiszabadítottak a roncsból, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik könnyű sérülésekkel kórházba szállították. A mentés ideje alatt tűzoltói irányítás mellett, egy sávon haladt a forgalom.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Lerakódott korom izzott be egy újfehértói családi ház kéményében csütörtökön. Az újfehértói önkormányzati és önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket. A ház fűtése más módon nem megoldható, az ott élők elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak. Az esetről értesítették a kéményseprőket.

Vas megye

Kéménytűzhöz riasztották a szentgotthárdi hivatásos és magyarlaki önkéntes tűzoltókat tegnap este Csörötnekre, a Fő utcába. A családi házban vegyes tüzelésű kazánnal fűtöttek, amikor a tűz átterjedt a kémény belső szerkezetére. A kéményben a lerakódott korom, illetve kátrány kapott lángra. A tűzoltók már csak izzást tapasztaltak. Megvizsgálták a kéményt, és a felülvizsgálatig megtiltották a használatát. Mivel a családi ház fűtése alternatív módon megoldható volt, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.