Hírek

Füstérzékelők Nyugat-Magyarországon
2022. június 10. 07:21
Újabb állomásához érkezett az MTSZ által szervezett kampány, amely során füstérzékelők kihelyezése és tesztelése zajlik egy éven keresztül. Ezúttal – június 9-én – a hévizi tűzoltó szertárban tartottak megbeszélést négy megye önkéntes tűzoltóságainak képviselői a célokról és az ezzel kapcsolatos feladatokról, és egyben átvették a készülékeket.

A házigazda Strázsai Zoltán, a Hévíz ÖTE és egyben a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke üdvözölte a résztvevőket: Kovács Andrást, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnökét, Igaz Sándort, a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség elnökét, és a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség képviseletében Vabrik Zoltánt, a Vál ÖTP parancsnokát.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Magyar Tűzoltó Szövetség, a MABISZ és a Füstmentes.hu támogatásával a lakástüzek és az abból eredő sérülések és halálesetek csökkentése érdekében 700 füstérzékelő ingyenes átadását és telepítését szervezi önkéntes tűzoltók közreműködésével.

A készülékek és a telepítés szabályainak bemutatása után Hajdú Márton, a Füstmentes.hu képviseletében elmondta, hogy az egyszerű átadáson túl a kampány feladatai közé tartozik a lakosság tűzvédelmi tudatosságának felmérése, miközben egy évig a készülékek működési tapasztalatairól, a telepítés sajátosságairól is információkat gyűjtenek. A cél a lakosság tűzvédelmi ismereteinek bővítése és a lakástüzekből eredő sérülések, valamint károk csökkentése. Erre a legjobb partnerek a települések lakosait jól ismerő önkéntes tűzoltók, akik segíteni tudnak a felszereléshez szükséges ismeretek átadásában is.

Az egyeztetés során a szervezők egy helyszíni felvetésre elmondták: egyáltalán nem csak családi házakba javasolják a készülékek elhelyezését, sőt, kifejezett kérés, hogy – ha lehet – minél több épülettípus (pl. emeletes épületek, panelházak) lakásai legyenek bevonva. Így biztosítható, hogy széleskörű tapasztalatok gyűljenek össze az év során, amelybe egy fűtési időszak is beletartozik.