Hírek

Beavatkozások 2022. márc. 21–27.
2022. március 30. 08:36
Múlt héten is számos helyen dolgoztak önkéntes és önkormányzati tűzoltóink – a szokásos heti körképünkben ezen esetek közül mutatunk be néhányat.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Két személykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze hétfő reggel Jászszentandráson, a Gárdonyi Géza úton. A helyi önkéntes és a hevesi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt. Az egyik autó vezetője súlyos, a motoros könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították őket.

Budapest

Két személyautó ütközött hétfő reggel Budapest huszonharmadik kerületében, az Erzsébet utca és Templom utca kereszteződésében. A balesethez a fővárosi hivatásos és a dél-pesti önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek áramtalanították a járműveket. Az érintett kereszteződést lezárták a forgalom elől. Az eset során nem sérült meg senki.

Vas megye

Személyautó gyulladt ki Egyházashetyén, a Béke utcában kedden, a kora reggeli órákban. A celldömölki önkormányzati, egyházashetyei és köcski önkéntes tűzoltók eloltották a tüzet, majd hőkamerával átvizsgálták a személyautót és annak környezetét, de további izzó részeket nem tapasztaltak. A tűzeset során nem sérült meg senki. 

Pest megye

Összeütközött három autó Budapest tizenötödik kerületében, a 21105-ös úton kedden délután. A csömöri önkéntes tűzoltók a fővárosi hivatásos egység kiérkezése előtt áramtalanították a járműveket. Egy ember könnyebben megsérült.

Nagy területen égett a gaz kedden délelőtt Bugyi külterületén. A szárazság miatt a tűz gyorsan terjedt, további területeket veszélyeztetve. Több településről, nagy erőkkel vonultak a tűzoltók a helyszínre, a munkájukat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A lángokat több óráányi megfeszített munkával a szigetszentmiklósi, dabasi és a fővárosi hivatásos, valamint a délegyházi, dömsödi, kis-szigeti, ócsai önkéntes tűzoltók eloltották, majd átvizsgálták a csaknem nyolcvan hektáron leégett területet. A tűzoltók munkáját a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat szakemberei is segítették.

Somogy megye

Beizzott egy berzencei melléképület mennyezete kedden délután, amelyhez a bercencei önkéntes, a csurgói önkormányzati és a nagyatádi hivatásos tűzoltókat riasztották. A családi házzal egybeépített ingatlan kéménye mellett szivárgott a füst, erre lettek figyelmesek a lakók. A stukatúr mennyezet deszkái izzottak be, amelynek oltását azonnal megkezdték a tulajdonosok és tűzoltói segítséget kértek. Az egységek megbontották a födémet, eloltották a még parázsló részeket és a visszagyulladás elkerülése érdekében hőkamerával is átvizsgálták az épületet.

Március 27-én Sávolyon égett a gaz, avar, bokros terület. A helyszínre érkező szőkedencsi önkéntes tűzoltók a lángokat kéziszerszámok és 1 D sugár segítségével eloltották.

Veszprém megye

Csajágon négyszáz négyzetméteren égett szeméttel teleszórt fás, bokros elhanyagolt területen az aljnövényzet, lakóépületek közelében szerdán. A tűz egy pinceajtót is érintett, a közeli személyautókra, lakóházakra és melléképületekre nem terjedt át. A helyszínen a balatonfűzfői és pétfürdői hivatásos egységek, valamint a csajági önkéntesek végezték az oltást, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyszíni szemlét tartott. A tűzben egy ember megsérült, mentőhelikopter szállította kórházba. A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított.

Nógrád megye

Kigyulladt egy ötven négyzetméteres, romos épület Érsekvadkerten, az Új soron szerda délelőtt. A lángok az épület környezetében lévő száraz fűre is átterjedtek, amely kétszáz négyzetméteres területen égett. A tüzet a berceli és a rétsági hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei oltották el.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy garázs és egy melléképület Rétságon, a Jászteleki úton csütörtök este. A lángok a közelben álló lakóépületet is veszélyeztették. A rétsági és a váci hivatásos tűzoltók, valamint a Rétság Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei öt vízsugár segítségével oltották el a lángokat. Az egységek négy propánbutángáz-palackot vittek ki a melléképületből, amelyek közül kettő már a kiérkezésük előtt felrobbant. Személyi sérülés nem történt.

Baranya megye

Avartűz volt Pécsen, a nyugati városrészben, egy patak partján márc. 21-én; kb. 60 m2-en égett a növényzet, sok háztartási hulladékkal együtt. A helyszínre a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói vonultak.

Békés megye

Március 21-én Füzesgyarmat határában több kilométer hosszan égett a csatornapart. A füzesgyarmati önkéntes tűzoltók a szeghalmi hivatásosokkal együtt oltották el a tüzet.

Bács-Kiskun megye

Március 22-én, a déli órákban érkezett a riasztás, miszerint Császártöltés és Kecel között két különálló helyen parlagtűz van. A Császártöltés és Kiscsala közötti káresethez a Császártöltés ÖTE és a Kecel ÖTP avatkozott be, a terület mocsaras sajátossága miatt csak kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel.

Fejér megye

Martonvásár és Tárnok között a vasúti pályán mozdony kigyulladt március 23-án. A helyszínre a Martonvásár ÖTE egysége érkezett ki legelőször, felderítettek és a további riasztott egységeknek visszajelzést adtak az adott szituációról, majd tűzoltó készülékekkel és egy gyorsbeavatkozó sugárral felkészültek az oltásra. A helyszínen Erdőhát és Martonvásár között a Székesfehérvár felé tartó vonalon a Budapest -Nagykanizsa irányba haladó személyszállító szerelvény villamos meghajtású mozdonya kigyulladt, nagy füst és lánggal való égés volt tapasztalható. A helyszínre az Érdi hivatásos tűzoltóság egységei, továbbá a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat egysége, a MÁV szakemberei, és a mentőszolgálat egységei érkeztek. A tüzet a tűzoltó kollégáink kézi tűzoltó készülékekkel oltották el, majd a MÁV szakemberei által elvégzett áramtalanítás és földelés után a tűzoltók a mozdony belső burkolatát légzőkészülékben megbontották, és a felhevült részeket vízzel visszaütötték. A helyszínre mentőhelikopter és a mentőszolgálat gépjárműve érdekezett, akik a mozdony vezetőjét megvizsgálták, de szerencsére személyi sérülés az eset során nem történt. A kigyulladt vasúti szerelvényen utazó 112 fő utast az időközben kiérkező mentesítő szerelvényre a tűzoltó kollégák átsegítették.  Az eset felszámolása után a vasúti pályán ismét megindulhatott a forgalom, a sérült szerelvényt a martonvásári pályaudvarra szállították.

Győr-Moson-Sopron megye

Március 27-én érkezett az értesítés, hogy Darnózselin a focipálya mögött szalmabálák égnek. A helyszínre a Darnózseli ÖTE, a Hédervár ÖTE önkéntes tűzoltói, valamint a mosonmagyaróvári hivatásosok érkeztek. (fotó: Hédervár ÖTE)

Fejér megye

Március 25-én Kajászón egy fafeldolgozóban az elszívóberendezés portartálya égett. A Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a váli önkormányzati, valamint az érdi és a törökbálinti hivatásos tűzoltók a két elszívóból a fűrészport leengedték, valamint vízzel hűtötték és belülről áztatták a rendszerhez csatlakoztatott silót, amelynek kiürítése is fokozatosan történt meg.

(fotó: Váli ÖTP)

 

A fényképek a beavatkozásban részt vevő ÖTÉ-k tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.