Hírek

Segélyszállítmányok kivitele – NAV állásfoglalás
2022. március 10. 13:43
Mivel rengeteg kérdés merült fel a segélyszállítmányok kivitele kapcsán, Dobson Tibor tű. vőrgy., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke hivatalos állásfoglalást kért a NAV-tól ebben az ügyben. A kapott útmutatót tesszük közzé.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki.

 

A segélyszállítmányok tartalma, engedélyezés

A segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak. A szállítmányok, jellemzően hazánkban, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül beszerezhető árukat tartalmazhatnak, amelyek jellegüknél fogva alkalmasak az Ukrajnában zajló események miatt nehéz helyzetbe került személyek megsegítésére, támogatására. Ilyen például a kötszer, az ágytakaró, a meleg ruházat vagy az élelmiszer. A szállítás célja nem lehet kereskedelmi értékesítés.

Az élet kioltására alkalmas haditechnikai termék, illetve polgári felhasználású lőfegyver és lőszer kivitele tilos.

Segélyszállítmányként nem vihető ki olyan eszköz, amely haditechnikai terméknek minősül, de nem tartozik az élet kioltására alkalmas tárgyak közé (például lövedékálló mellény). Ezeknek az eszközöknek a kivitele írásbeli bejelentéssel (árunyilatkozat benyújtásával) kezdeményezhető, kizárólag a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított engedély birtokában, mely itt kérhető meg.

 

Szóbeli bejelentés a határátkelőn

Segélyszállítmányokat magánszemélyek, állami vagy önkormányzati szervezetek, karitatív, szociális vagy humanitárius feladatokat ellátó civil szervezetek vihetnek ki, illetve küldhetnek. A kiviteli szándékot érték- és tömeghatárra való tekintet nélkül be kell jelenteni, ami szóban is megtörténhet. Szóbeli bejelentés az, ha a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének a szállítmányról szóban nyilatkozik a szállító.

 

Előzetes bejelentés a gyorsabb kiléptetéshez

A segélyszállítmányok zökkenőmentes kiléptetését segíti az előzetes bejelentés a szállítmányok érkezésének várható időpontjáról, az árukör típusáról, mennyiségéről és a kilépésre tervezett határátkelőhelyről. A bejelentéseket és kérdéseket a NAV munkatársa fogadja az alábbi elérhetőségeken.

Információ és előzetes bejelentés a segélyszállítmányokról:

Telefonon: hétköznap, 8 és 17 óra között a 06-30/287-9203-as számon.

E-mailen 0-24 órában: a humanitarius@nav.gov.hu címen.

 

A segélyszállítmányok beléptetése Ukrajnába

Az ukrán hatóságok jelenleg érvényes tájékoztatása alapján a segélyszállítmányokhoz, személy- és teherforgalomban egyaránt két dokumentumot kell mellékelni:

  • ajándékozó vagy adományozó levél,
  • a küldött áruféleségek tételes jegyzéke vagy listája formai megkötés nélkül, olvasható, áttekinthető kivitelben.

A fenti leírás a NAV hivatalos állásfoglalása, a benne foglaltakat nem változtattuk meg.